Putin nariadil zjednodušené elektronické vízum pre cudzincov, ktorí navštevujú Rusko
18 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal príkaz na zavedenie zjednodušených elektronických jednorazových víz pre všetkých cudzincov, ktorí navštevujú Rusko, od roku 2021.


Služba je v súčasnosti k dispozícii len pre ruský región Ďalekého východu. Od 1. júla budú môcť občania 18 krajín používať elektronické víza, ktoré sa vydávajú online a navštíviť Kaliningradský región.


Podľa novín Kommersant, ktoré o tomto dokumente informovali, budú národné elektronické víza platné od 1. januára 2021.


Jednorazové elektronické víza (do 16 dní) budú univerzálne a umožnia ľuďom navštíviť Rusko na turistické, obchodné a humanitárne účely. Zoznam krajín, ktorých občania budú mať nárok na elektronické víza, pripraví ministerstvo zahraničných vecí.


Podľa zdrojov Kommersant, Čína, Južná Kórea, Japonsko, krajiny EÚ a schengenské štáty, ktoré nie sú členmi EÚ, ako aj prípadne Nový Zéland, budú tiež zaradené do tohto zoznamu. V súčasnosti Rusko do zoznamu neplánuje zahrnúť Spojené kráľovstvo Veľkej Británie, Kanadu a USA.


Na rozdiel od súčasne vydávaných e-víz na návštevu Ďalekého východu a Kaliningradského regiónu, nebudú víza zadarmo a budú stáť až 50 USD.


V budúcnosti by sa takéto víza mohli stať aj viacnásobnými. Pre pohodlie zákazníkov sa plánuje špeciálna mobilná aplikácia, povedal zástupca vedúceho ministerstva digitálneho rozvoja, komunikácií a masmédií, Oleg Pak. Dodal, že Rusko má skúsenosti s hosťovaním Svetového pohára v roku 2018, keď cudzinci mohli vstúpili do krajiny aj bez víz, ak boli držiteľmi “Fan ID”. Tieto naše skúsenosti a vybavenie, použijeme na poskytovanie služieb pre vízovú službu online, informoval Pak.