Irán dnes vyhlásil ultimátum. Začalo odpočítavanie 10 dňoveho limitu
17 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Irán si kladie za cieľ prehodnotiť svoj národný jadrový program a posunúť ho nad hranice stanovené v dohode z roku 2015, známej ako JCPOA. Dohoda riešila iránske zásoby uránu, ktoré nemali prekročiť 300 kg do roku 2031.


Minulý mesiac Teherán oznámil, že čiastočne pozastaví svoje záväzky v rámci JCPOA, čím poskytne Európskej únii 60 dní na prehodntenie jej opätovného potvrdenia svojej časti dohody. Hovorca Iránskej agentúry pre atómovú energiu, Behrouz Kamalvandi v rozhovore pre médiá v pondelok kritizoval EÚ a povedal, že „buď nechcú konať, alebo jednoducho nemajú schopnosť to urobiť“, ale zdôraznili, že „Európania majú stále čas“, aby zachránili dohodu aspoň medzi EÚ a Iránom.


Dohoda JCPOA sa minulý rok rozsypadla, po tom ako Spojené štáty jednostranne odstúpili od tejto dohody. Prezident Donald Trump označil dohodu za „chybnú vo svojom jadre“ a obvinil Teherán z tajného porušovania jej ustanovení. Iránski úradníci vinu ostro odmietli a popreli akékoľvek porušovanie dohody. Ich tvrdenia podporila aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá vykonávala dohľad nad plnením dohody a vo svojich správach potvrdila, že Irán si plní svoju časť dohody.


Trumpov jednostranný krok bol silne kritizovaný EÚ, Ruskom a Čínou, ktoré sú taktiež signatármi tejto dohody.