AKTUALITA: Zosadený egyptský prezident Mursí zomrel. Skolaboval na súde
17 | 06 | 2019 I TASR

Vo veku 67 rokov zomrel v pondelok bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí. Informovala o tom agentúra AFP.


Podľa egyptskej štátnej televízie Mursí skolaboval počas pojednávania súdu, pred ktorým sa zodpovedal z obvinení zo špionáže. Previezli ho do nemocnice v Káhire, kde zomrel.

"Hovoril pred súdom 20 minút, potom sa veľmi rozrušil a odpadol. Rýchlo ho previezli do nemocnice, kde neskôr zomrel," povedal pre AFP zdroj z egyptskej justície.

DANKO CHCE NIŽŠIE DANE: Kto všetko by si prilepšil? Vieme detaily
To, že sa dajú na Slovensku aj znižovať dane, je v súčasnosti dohodnutou realitou. Koaliční partneri prerokovali zníženie dane z príjmov právnických osôb či zavedenie nižšej dane z pridanej hodnoty na vybrané druhy potravín. V pondelok po skončení... Čítať ďalej
17 | 06 | 2019 | TASR


V roku 2012 vyhral Muhammad Mursí za podpory organizácie Moslimské bratstvo prvé demokratické prezidentské voľby v Egypte po páde autoritárskeho režimu Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete roku 2013 však Mursího zosadili počas vojenského prevratu, na ktorého čele stál súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Mursí si vo väzení odpykával 20 rokov väzenia, na ktoré bol odsúdený v súvislosti s násilným potlačením demonštrácií z roku 2012, keď časť obyvateľov Egypta protestovala proti islamizácii verejného života a politiky v krajine. Okrem toho dostal ďalších 25 rokov za to, že sa ako prezident dopustil vyzradenia štátneho tajomstva.