V Notre Dame sa uskutočnila prvá bohoslužba od ničivého požiaru. Všetci museli mať na hlavách bezpečnostné prilby (VIDEO)
16 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Dva mesiace po tom, čo bola Parížska katedrála Notre Dame zničená požiarom, uskutočnila sa v katedrále prvá bohoslužba. Malá skupina kňazov a veriacich navštívili svätú omšu v katedrále, ktorej sa z bezpečnostných dôvodov zúčastnili s prilbami na hlavách. Na bohoslužbe sa zúčastnilo 30 ľudí, z ktorých polovica boli kňazi. Obrad prebehol v malej bočnej kaplnke a omšu vysielala naživo aj katolícka televízia KTOTV. Pozrite si videozáznam vo francúzskom jazyku. 



Táto svätá omša je každoročne zasvätená oltáru katedrály. Patrick Chauvet, rektor Notre Dame povedal, že bohoslužba je „duchovne veľmi významná,“ a nazval ju šancou ukázať, že „Notre-Dame je skutočne nažive“.




Notre Dam bohoslužba
Bohoslužba v zničenom Notre Dame

Notre Dame ostáva ostáva aj naďalej odetá do lešenia. Po tom, čo sa 15. apríla 2019 zrútila gotická veža katedrály a zničená bola aj veľká časť strechy dómu, množstvo francúzskych obchodných magnátov prisľúbilo otvoriť svoje peňaženky na financovanie rekonštrukcie katedrály. Francúzska vláda však nedávno uviedla, že doteraz bolo prijatých len menej ako desať percent z 850 miliónov EUR, ktoré boli prisľúbené verejnými vyjadreniami vo forme záväzkov jednotlivých donorov.


Viac ako 100 pracovníkov vypratávalo katedrálu od sutín a spevňovalo statiku stavby každý deň od uhasenia požiaru. Po celoštátnej diskusii o tom, ako by mala byť Notre Dame prestavaná, hlasoval francúzsky senát minulý mesiac, aby budovu obnovili do predchádzajúceho stavu, bez akéhokoľvek modernistického architektonického zásahu.


Francúzsky prezident Emanuel Macron si stanovil na dokončenie obnovy termín päť rokov, čo niektorí považujú za príliš ambiciózny cieľ.