ÚSPECH: Slovensko má prvého absolútneho víťaza medzinárodnej fyzikálnej olympiády
15 | 06 | 2019 I TASR

Žiak Jonáš Dujava je prvý v ére samostatnej Slovenskej republiky, ktorý sa stal absolútnym víťazom medzinárodnej olympiády z prírodovedných predmetov. Zvíťazil na Európskej fyzikálnej olympiáde EuPhO 2019, ktorá sa uskutočnila na prelome mája a júna v lotyšskej Rige. Informuje o tom Iuventa - Slovenský inštitút mládeže na svojej webovej stránke.


Na treťom ročníku súťaže v hlavnom meste Lotyšska sa zúčastnilo 173 súťažiacich z 25 európskych krajín a desiatich krajín mimo Európy. Väčšina z nich bola zastúpená družstvom pozostávajúcim z vedúceho a piatich súťažiacich - žiakov stredných škôl. Lotyšsko malo dve družstvá.

Zuzana Čaputová sa ujme úradu prezidentky SR
15 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Medzinárodná akademická porota pripravila na súťaž tri teoretické a jednu experimentálnu úlohu. V nej súťažiaci skúmali vlastnosti rádiových vĺn vo vzduchu a vo vode. Riešili aj vznik ľadových krúpov pri páde v inverznej atmosfére, valivý pohyb nabitej guľôčky v prítomnosti magnetického poľa a pohyb striekajúcej vody pri polievaní záhrady.

Súťažné družstvo bolo zostavené z víťazov celoštátneho kola Fyzikálnej olympiády, ktorí sa umiestnili na prvých piatich miestach. Na prelome apríla a mája sa zúčastnili na výberovom sústredení pred medzinárodnou fyzikálnou olympiádou.