Objav zo štvrtohôr. Vedci ukázali svetu vlčiu hlavu zo Sibíra, ktorá má desiatky tisíc rokov
14 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Ruskí a japonskí vedci verejnosti ukázali prvú hlavu dospelého vlka, ktorá sa takmer neporušená našla v permafroste, teda večne zamrznutej pôde na Sibíri. Pozostatky sú staré 40.000 rokov, napísal britský server The Telegraph.


Spoločne s hlavou sa našli aj takmer nedotknuté mláďatá leva jaskynného. Vedci dúfajú, že im unikátny nález pomôže odkryť niečo zo života starodávnych predátorov, ktorí sa v dobe ľadovej túlali Európou a Áziou.

Nájdená hlava je pokrytá hustou srsťou a má zachovalé veľké tesáky. Vedci odhadujú, že zviera uhynulo, keď malo medzi dvoma až štyrmi rokmi. "Zaujíma nás, či tento druh vyhynul, alebo sa z neho stal moderný vlk, prípadne nakoľko je s ním príbuzný," uviedol Albert Protopopov.

Vek zvieraťa pomohlo Protopopovi určiť štokholmské múzeum, ktoré pozostatky datuje do pleistocénu. Podľa vedca nie je zatiaľ jasné, či bol vlk väčší ako jeho súčasní príbuzní. Podľa ruského vedca mohol loviť väčšie zvieratá, tým najväčším bol vtedy najskôr bizón.

KRIMI: Policajti obvinili z vraždy dvojicu, ktorá mala spoločne zabiť 44-ročného muža
Z obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného v spolupáchateľstve obvinil vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline mužov vo veku 38 a 32 rokov. V žilinskej mestskej časti Považský Chlmec mali na smrť dobiť 44-ročného muža a... Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | TASR


Pozostatky vlka našiel miestny muž, ktorý v odľahlých oblastiach Jakutska spoločne s ďalšími "lovcami mamutov" pátra v permafroste po slonovine. V súčasnosti je to pre miestnych vedcov najväčším zdrojom nálezov pozostatku pravekých zvierat.

Jakutsko, ktoré leží na severovýchode Sibíra, je najväčším regiónom v Rusku a je jednou z najchladnejších oblastí na svete. Pôda je tam zamrznutá celoročne, práve preto predstavuje ideálne prostredie pre zachovanie pozostatkov dávnych zvierat. Ich telá možno zo sibírskeho permafrostu dostať ľahšie vďaka globálnemu otepľovaniu, ktoré zamrznutú pôdu postupne rozpúšťa. Vlčia hlava bude spoločne s mláďaťom leva jaskynného vystavená v múzeu v Tokiu.