Rusko je znepokojené plánom Spojených štátov nasadiť v Poľsku letku dronov
13 | 06 | 2019 I TASR

Moskva je znepokojená plánom Washingtonu nasadiť v Poľsku letku dronov, uviedol vo štvrtok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.


"Určite nás to znepokojuje, pretože to odráža snahy o zvýšenie vojenského napätia v Európe, najmä na tzv. východnom krídle NATO... Používajú sa falošné výhovorky na realizáciu programov, ktoré destabilizujú a eskalujú situáciu," uviedol Riabkov, ktorého citovala agentúra TASS.

Vojenské plány Spojených štátov a Poľska boli predmetom rokovaní prezidentov oboch krajín na stredajšej schôdzke v Bielom dome. Americký prezident Donald Trump súhlasil so zriadením základne pre ďalších 1000 príslušníkov amerických ozbrojených síl v Poľsku, pričom náklady na jej výstavbu bude hradiť poľská strana.

Poľsko sa obáva útoku zo strany Ruska. Zachrániť ich má nová základňa "Fort Trump"
Americký prezident oznámil dohodu s Poľskom o nákupe amerických stíhacích lietadiel F-35. Poľsko vytvorí základňu pre tisíc amerických vojakov. Donald Trump oznámil túto dohodu na tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Poľský prezident Andrzej Duda na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom povedal, že z vojenského hľadiska sa prítomnosť Spojených štátov v Poľsku bude postupne zvyšovať aj naďalej. V Poľsku sa v súčasnosti nachádza približne 4000 príslušníkov amerických ozbrojených síl.

Trump, ktorý uviedol, že uvažuje o vyslaní až 2000 ďalších amerických vojakov do Poľska, neskôr povedal, že americká vojenská prítomnosť v tejto krajine predstavuje "obmedzenú silu". Trump tiež dodal, že Poľsko uskutoční nákup 32 viacúčelových bojových lietadiel typu F-35.