Putin verí v obnovenie vzťahov s Ukrajinou. Dúfa, že sa Kyjev vykašle na "protiruské výmysly"
13 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Ruský prezident Vladimir Putin dúfa, že jeho nový ukrajinský náprotivok, bývalý herec Volodymyr Zelenskyj, sa rýchlo prispôsobí role hlavy štátu a že obe krajiny obnovia vzťahy, informujú české médiá, ktoré prebrali správu z ČTK.


Tie prerušila ruská anexia Krymu a povstania proruských separatistov na východe Ukrajiny na jar 2014. Konflikt si medzitým vyžiadal cez 13.000 obetí. Zelenskyj, zvolený v apríli rekordným počtom hlasov, pokladá nastolenie mieru za svoju prioritu.

"Nijako som nehodnotil činnosť prezidenta Zelenského, pretože doteraz neprejavil žiadnu činnosť. Kvôli tejto objektívnej okolnosti som to nemohol urobiť - (Zelenskyj) ešte len začína pracovať," povedal Putin televízii Mir.

"Z vlastnej skúsenosti viem, že len pochopiť úlohy, ktoré pred ním stoja, vyžaduje nemálo času. Dúfam, že táto adaptácia bude dosť rýchla," dodal. Obnovenie rusko-ukrajinských vzťahov je podľa ruského prezidenta nevyhnutné. "Niečo také (absencia normálnych vzťahov) nemôže byť medzi časťami jedného a toho istého národa, alebo medzi dvoma bratskými národmi," vyhlásil Putin.

Prežije bitcoin a iné kryptomeny? Vôbec to nie je isté, ukazuje analýza
Najstaršia a najznámejšia kryptomena bitcoin hlási po nevydarenom minulom roku, keď oslabila o vyše 70 %, svoj návrat. Rastúci dopyt vyhnal jeho cenu na 8000 USD (7065 eur). Od začiatku tohto roka sa hodnota bitcoinu viac než... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


Doterajšie nepriateľstvo medzi Moskvou a Kyjevom vysvetlil tým, že predchádzajúci ukrajinskí prezidenti považovali za prioritu "osobný úspech a osobný prospech", ako aj "uchovanie svojho majetku, nahromadeného na účet ukrajinského ľudu a schovaného niekde v cudzine, z čoho pravdepodobne pramenila aj veľká láska k západu".

Verí, že nové ukrajinské vedenie "je zbavené takých obmedzení, cíti sa slobodne a opiera sa o dôveru, akú ukrajinský ľud vyjadril novozvolenému prezidentovi, a dokáže energicky konať aj pri obnove vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom". Dúfa, že Kyjev upustí od "protiruských výmyslov a nápadov" a pustí sa do riešenia domácich problémov, "hlavne hospodárskych a sociálnych".

Putin minulý týždeň na hospodárskom fóre v Petrohrade vyjadril ochotu spolupracovať pri ukončení konfliktu na východe Ukrajiny. Na otázku, prečo Zelenskému v máji odmietol pogratulovať k zvoleniu za prezidenta, Putin odpovedal, že dôvodom bolo to, že Zelenskyj označoval Rusko za agresora.

Putin o novom ukrajinskom prezidentovi tiež vyhlásil, že ho považuje za dobrého herca, ale že "je rozdiel niekoho hrať a niekým byť". Zelenskyj si v minulosti v jednej komickej scénke zahral úlohu údajnej Putinovej milenky.