Poľsko sa obáva útoku zo strany Ruska. Zachrániť ich má nová základňa "Fort Trump"
13 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Americký prezident oznámil dohodu s Poľskom o nákupe amerických stíhacích lietadiel F-35. Poľsko vytvorí základňu pre tisíc amerických vojakov. Donald Trump oznámil túto dohodu na tlačovej konferencii s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.


"Oslavujeme poľský nákup veľkého množstva lietadiel F-35,“ povedal americký prezident. Vďaka tejto spolupráci bude v Poľsku nová základňa s viac ako tisíc vojakmi.

„Podpísali sme spoločné vyhlásenie, ktoré potvrdzuje významnú spoluprácu v oblasti bezpečnosti,“ uviedol Trump. Poľsko má čoskoro poskytnúť základňu a infraštruktúru pre nasadenie viac ako tisícky amerických vojakov. Prípravu má podľa neho uhradiť poľská strana.

Spojené štáty mali pracovať na žiadosti Poľska o nákupe stíhacích lietadiel F-35, kde zostávajú len formality pre zaslanie finálneho návrhu poľskej strane, prezradil pred pár dňami pre zahraničné médiá zdroj z relevantného prostredia.

Poľský zdroj tvrdí, že ak by Turecko zrušilo objednávku týchto stíhačiek, dodávka pre Poľsko by sa výrazne urýchlila. Poľský minister v marci podpísal plán technickej modernizácie ozbrojených síl do roku 2026. Poľsko dovtedy plánuje nákup až 32 viacúčelových lietadiel F-35, majú nahradiť staré stíhačky Su-22 a MiG-29 ešte sovietskej výroby.

Opäť sľubovala hory-doly? Zástupcovia poľnohospodárov a potravinárov rokovali s Matečnou
Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS) SR v rámci pravidelných stretnutí rokovala so šéfkou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou. Predmetom diskusie bolo najmä rozdelenie prostriedkov zo štátneho... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


Poľsko ešte predtým ponúklo Spojeným štátom umiestnenie stálej americkej obrannej divízie s tým, že poľská strana "to zaplatí." Celkovo sa jednalo o sumu dve miliardy dolárov. Návrh bol prejednávaný bez toho, aby s tým bolo NATO oboznámené. Poľský prezident navrhol názov základne Fort Trump. To by malo mať za následok zvýšenie obranyschopnosti celého východného krídla NATO

V Rusku vyhlásili, že umiestnenie americkej základne na území Poľska je suverénnym rozhodnutí krajiny. Bude to ale mať vplyv na činnosti Moskvy.