Nálety USA zaútočili na nesprávny cieľ a zabili spriatelené afgánske sily
13 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spoločný afgánsko-americký kontingent využil leteckú podporu NATO na „potlačenie“ nepriateľských bojovníkov. Tí sa však napokon ukázali, ako skupina vládnych bezpečnostných síl, ktorú kontingent nesprávne identifikoval. Toto je druhý takýto incident za menej ako mesiac.


Spoločný americko-afganský kontingent bol v stredu na bežnej hliadkovej misii v provincii Kunduz, keď sa odrazu ocitol v intenzívnej prestrelke, ktorá sa na mieste v tej chvíli strhla. Prestrelka bola taká intenzívna, že donútila jednotku kontingentu zavolať leteckú podporu, aby „potlačila nápor guľometnej paľby,“ uviedol David Butler, hovorca US Force Afghanistan pre portál Task & Purpose.


Akonáhle bol „nepriateľ“ potlačený, americké velenie si uvedomilo, že náboje z guľometov boli vypálené „inou skupinou afganských bezpečnostných síl“, vysvetlil Butler. Nálet zabil niekoľko afganských bezpečnostných pracovníkov. Žiadny americký vojak nebol pri incidente zabitý alebo zranený.


„Táto operácia bola rozsiahle plánovaná a koordinovaná s americkými a afganskými bezpečnostnými silami, aby sa zabránilo vzniku takejto udalosti,“ povedal Butler a vyjadril „ľútosť“ nad stratami na životoch.


Menej ako pred mesiacom, 16. mája, americké letecké útoky v provincii Helmand zabili najmenej 17 miestnych policajtov a zranili viac ako tucet ďalších, keď si afgánska vojenská jednotka pomýlila spriatelené bezpečnostné sily s bojovníkmi Talibanu. Podobné prípady „priateľských konfliktov“ sa v minulosti už niekoľko krát opakovali.