Na žiadosť tureckej armády zničilo ruské letectvo militantov v Idlibe
13 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruské letectvo uskutočnilo štyri letecké útoky v provincii Idlib, poslednom džihádistickom meste Sýrie. Stalo sa tak po tom, čo Turecko požiadalo o pomoc pri zaistení bezpečnosti svojich vojakov v tejto oblasti.


Turecká strana poskytla ruskej armáde súradnice „teroristov v Idlibe“ , keď sa tureckí vojaci ocitli pod paľbou ozbrojencov spojených s Al-Nusrou, pričom traja vojaci boli zranení.


„V dôsledku toho boli zasiahnuté lokality s veľkou koncentráciou militantov a poľné delostrelecké pozície, z ktorých teroristi útočili na turecké pozorovacie stanovištia s cieľom ich zničiť,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.


Obe krajiny v súčasnosti pracujú na zavedení úplného prímeria v provincii kontrolovanej džihádistami. Len pred dvoma týždňami Moskva oznámila, že militanti pôsobiaci v Idlibe vypálili na ruskú leteckú základňu Khmeimim viac ako tucet rakiet, z ktorých všetky boli zničené ešte počas letu.


Idlib a jeho okolie v severozápadnej Sýrii je poslednou veľkou baštou odporu voči sýrskej vláde. Pôsobia tu rôzne džihádistické skupiny, pričom najmocnejšou z nich je Al-Káida v koalícii s Hayat Tahrir al-Sham (Al-Nusra).