Česká opozícia chce iniciovať hlasovanie o nedôvere Babišovej vláde
13 | 06 | 2019 I TASR

Najsilnejšia česká opozičná strana ODS chce iniciovať v parlamente hlasovanie o nedôvere vláde Andreja Babiša. Vzhľadom na rozloženie síl v Poslaneckej snemovni však zrejme pôjde len o symbolické gesto, uviedol vo štvrtok server iDNES.cz.


"Väčšina v Poslaneckej snemovni je zrejmá a počítať vieme. Napriek tomu pristúpime k rokovaniu s ďalšími stranami o vyvolaní hlasovania o nedôvere," uviedol vo štvrtok na Twitteri predseda Občianskodemokratickej strany Petr Fiala.

Podľa neho má za súčasnej nenormálnej a neudržateľnej situácie okolo Babišovej vlády zmysel aj "morálne politické gesto".

Fiala už pred týždňom vyzval sociálnych demokratov, ktorí tvoria koalíciu s Babišovým hnutím ANO, na rokovania o budúcnosti kabinetu. Rovnakú výzvu adresoval aj pravicovo-populistickému hnutiu SPD. Reakcia bola v oboch prípadoch odmietavá.

Harabin stále neuznáva Čaputovú za prezidentku, zahmlieva aj o svojej politickej budúcnosti
13 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Na vyslovenie nedôvery je v 200-člennej Poslaneckej snemovni potrebná väčšina 101 hlasov, ktorú zvyšných päť opozičných strán spolu nemá. Menšinová vláda Andreja Babiša sa v snemovni opiera o toleranciu komunistov, celkovo ju podporuje 108 poslancov. Návrhy ANO okrem toho niekedy podporujú aj poslanci SPD.

Občianski demokrati chcú iniciovať hlasovanie o nedôvere po tom, ako do ČR dorazili dva predbežné audity Európskej komisie. Podľa nich je český premiér a stále v konflikte záujmov, aj keď svoj koncern Agrofert začiatkom roka 2017 oficiálne previedol do zvereneckých fondov. Štruktúra týchto fondov mu totiž podľa európskych audítorov umožňuje na svoje bývalé firmy stále vplývať. Ako vysoko postavený aktívny politik má zároveň vplyv na rozdeľovanie európskych dotácií, ktoré Agrofert čerpá.

Premiér Babiš akýkoľvek konflikt záujmov popiera a tvrdí, že obvinenia voči nemu sú politicky motivované. Zistenia audítorov označil za útok na Českú republiku. Babišovo odstúpenie požadujú aj účastníci masových demonštrácií, ktoré v ČR organizuje iniciatíva Milion chvilek pro demokracii.