Čaká nás nová epidémia? Ebola zabíja v už aj v Ugande, niekde platí zákaz zhromažďovania
13 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Ebola v Ugande si už pri najnovšom prepuknutí nákazy vyžiadala druhú obeť. Zomrela babička päťročného chlapca, ktorý chorobe podľahol v utorok. Do Ugandy prišli obaja z Konga.V Ugande sú to nateraz prvé obete eboly mimo Konga, kde je epidémia.


V Kongu sa ebolou od vlaňajšieho augusta nakazilo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 2062 ľudí, pričom 1390 ich zomrelo. Ugandské úrady v okrese Kasese, kde boli hlásené nákazy ebolou, nariadili zákaz zhromažďovania. WHO kvôli vývoju zvolala na piatok mimoriadnu schôdzku, na ktorej sa má rozhodnúť, či bude ebola označená za hrozbu s medzinárodným dosahom.

Ministerstvo vnútra chce rozšíriť voľby poštou. Slováci v zahraničí predpovedajú komplikácie
Možnosť voliť poštou zo zahraničia by sa mala rozšíriť aj na voľby do Európskeho parlamentu a prezidentské voľby. Novelu volebného zákona pripravuje Ministerstvo vnútra SR, termín jej predloženia nie je známy. Únia Slovákov v zahraničí hovorí o... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | TASR


Obe obete v Ugande pochádzajú z konžskej rodiny, ktorá spoločne prišla do krajiny na začiatku týždňa. Zrejme neprešli cez oficiálny prechode, kde zdravotníci ľuďom merajú teplotu a testujú, či nemajú iné symptómy nákazy. Nákaza sa potvrdila aj u trojročného brata zosnulého chlapca, ktorý bol umiestnený do izolácie. Matka mŕtveho a ďalší členovia rodiny sú hospitalizovaní v blízkosti konžskej hranice.

Ebola patrí medzi najobávanejšie choroby na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť dosahuje niekedy až 90 percent. Vírus poškodzuje cievy obetí a spôsobuje tak vnútorné aj vonkajšie krvácanie. Najhoršia epidémia sa rozšírila na začiatku decembra 2013 v západnej Afrike. Ebole tam za viac ako dva roky podľahlo vyše 11.300 ľudí z viac než 29.000 nakazených, čo bolo najviac v histórii tejto nákazy.