Sýria v noci odrazila „izraelský raketový útok“
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

V okolí Al-Harah na juhovýchode Sýrie, v blízkosti hraníc s Izraelom, aktivovala v noci sýrska armáda systémy protivzdušnej obrany, aby odrazili prichádzajúci raketový útok, ktorý údajne spustila Izraealská vojenská obrana (IDF - Israel Defence Force). Informovala o tom Sýrska štátna spravodajská agentúra (SANA).


Uprostred útoku na strategickú oblasť v okolí mesta Dara, na juhovýchode Sýrie, viedla IDF údajne„elektronickú vojnu“ proti radarovým zariadeniam sýrskej armády. Výšiny blízko Dary sú v súčasnosti pod kontrolou vládnych síl, ktoré v júli 2018 lokalitu oslobodili od teroristov al-Nusra. Podľa dostupných správ v súčasnosti slúži lokalita ako rozhodujúca pozícia sýrskej armády v oblasti protivzdušnej obrany.



Z nočného útoku nie sú hlásené žiadne obete, spôsobené však boli bližšie neurčené materiálne škody. SANA sa pri tom odvoláva na vojenské zdroje, ktoré z agresie obviňujú Izrael.



IDF sa k údajnému útoku nevyjadrila. Izrael len zriedka uznáva svoje cezhraničné útoky na Sýriu a opakovane vyhlásil, že si vyhradzuje právo obhajovať svoju „národnú bezpečnosť“ všetkými potrebnými prostriedkami. V uplynulých týždňoch Tel Aviv potvrdil útoky na viaceré sýrske armádne ciele, v odvetných opatreniach voči cezhraničným napätiam v okolí Izraelom okupovaných Golanských výšin.


Damašk vníma izraelské zásahy ako očividné porušenie svojej suverenity a hovorí, že týmito útokmi Izrael dvíha morálku zostávajúcim teroristom v krajine. Sýria opakovane naliehala na OSN, aby ukončila izraelské útoky a aby zasiahla a toto porušovanie zastavila.