Slovenským hrdinom za klávesnicami skončili zlaté časy. Môže sa stať, že skončia až vo väzení
12 | 06 | 2019 I Roman Suchý

V roku 2018 vyšetrovala polícia 42 prípadov extrémizmu, z toho 37 z nich bolo na sociálnej sieti Facebook. Trestne oznámenia sa týkali hlavne extrémistických symbolov, sympatií k nedemokratickým režimom a zverejňovaní zakázaných symbolov. Informácie potvrdil pre portál FonTech hovorca Prezídia Policajného zboru.


V dvanástich prípadoch boli zverejňované agresívne a nenávistné prejavy voči menšinám v diskusných internetových fórach. Páchateľ týchto trestných činov sa vo väčšine prípadov dopustil viacerých prehreškov naraz.

V roku 2017 bol počet trestných činov spáchaných na internete razantne vyšší - zo 176 začatých trestných stíhaní išlo o 82 prípadov, z toho 71 sa udialo na Facebooku. V danom roku bolo najčastejším prejavom zverejňovanie nenávistných komentárov voči menšinám.

Hovorca Prezídia Policajného zboru uviedol, že odhaľovaním a vyšetrovaním trestných činov extrémizmu sa zaoberá najmä národná protiteroristická a protiextrémistická jednotka národnej kriminálnej agentúry. Jej súčasťou je extrémistické skríningové centrum, ktoré primárne vyhľadáva, monitoruje a analyzuje najzávažnejšie prejavy extrémizmu, rasizmu a xenofóbie v rámci kybernetického priestoru.

Doručené informácie analyzujú policajti spomínaného extrémistického skríningového centra a príspevky, ktoré napĺňajú skutkovú podstatu trestného činu extrémizmu, následne postupujú príslušnému policajtovi na ďalšie konanie.

Formy prejavu, ktoré sú vo svete známe pod anglickým pojmom cyberhate, môžu na našom území naplniť viaceré skutkové podstaty nielen trestných činov, ale aj priestupkov. Delikty sú upravené v Trestnom zákone (najmä § 421 až 424) a v priestupkovom zákone (najmä § 47a alebo § 49).