Narodila sa pri Černobyle, dnes žije normálny život. Poznáme príbeh 19-ročnej Marijky
12 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Mimoriadne úspešný seriál HBO Černobyľ opäť vyvolal záujem o najhoršiu jadrovú katastrofu, akú kedy ľudstvo zažilo - výbuch Černobyľskej elektrárne v roku 1986. Nová popularita zapríčinila aj nové pátranie po tajomstvách, ktoré mali ostať zabudnuté.


Jedným z nich je fakt, že v zamorenej zóne sa pár rokov po incidente, len kúsok od explodovaného reaktora, narodilo dieťa. Marijka tento rok oslávi dvadsiate narodeniny, informuje Daily Mail.

"Zóna" je oblasť, do ktorej bol vyhlásený obmedzený vstup kvôli radiácii spôsobenej černobyľskou katastrofou. Je rozdelená na dve časti - vnútorná s priemerom 10 km a vonkajšia, ktorej priemer sa ťahá až 30 km od miesta nehody. Všetci ľudia, ktorí tu v čase havárie žili, museli byť kvôli zdravotným rizikám presídlení na iné miesta.

Ako ťažko presídlenie niektorí obyvatelia niesli, je podrobne zobrazené v dnes už kultovom seriáli. Realita bola ale ešte ťažšia, niektorí ľudia aj napriek masívnemu tlaku zo strany úradov odmietli odísť a zostali tam bývať. Sovietsky zväz vtedy o tejto veci nehovoril, bola to pre neho známka neúspechu. Bývať tu zostala napríklad Lidija Sovenková so svojím manželom Michailom.

KRIMI NA STOPE: Polícia hľadá muža, ktorý lúpil na čerpacej stanici
Bližšie nešpecifikovanú sumu peňazí si z čerpacej stanice v Krupine odniesol v pondelok 10. júna večer doposiaľ neznámy páchateľ. TASR o tom informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Michail bol jedným z hasičov, ktorí v noci nehody hasili požiar elektrárne. Na rozdiel od svojich kolegov nedostal tak silnú dávku radiácie a prežil. Mohol tak pokračovať v pokojnom živote na ukrajinskom vidieku a to tiež urobil - s Lidijou sa Černobyľu držal "zubami nechtami."

V roku 1999, trinásť rokov po explózii, Lidija otehotnela a porodila dievčatko, ktoré spolu ale  neplánovali. Keď už teda dieťa prišlo na svet, pár sa rozhodol, že ju vychovajú aj napriek tomu, že prišla na svet v zamorenej zóne. Pomenovali ju Marijka.

Dovtedy ukrajinské úrady nad pobytom starousadlíkov v Černobyle viac menej mávali rukou, aj keď s tým neboli spokojné. Akonáhle sa ale dozvedeli, že jednej z rodín sa narodilo dieťa, okamžite začali novú sériu úsilia presídliť Lidiju spolu s Michailom kamkoľvek inam. Predstava výchovy dieťaťa v radiáciou zamorenej oblasti bola nesmierne kontroverzná.

Lidija sa vtedy často sťažovala médiám. "Vláda sa nám vyhráža a ponižuje nás. Chcú nám vziať náš domov," hovorila. Musela navyše odmietať zvesti, že je jej dcéra chorá. "Ak si ľudia myslia, že je mutant a má dve hlavy, tak sa škaredo pletú. Je to nádherné a zdravé dieťa."

Avšak aj keď to bolo pre rodinu ťažké, presadili si svoje a v Černobyle nakoniec zostali. Marijka dostávala mlieko od kráv, ktoré sa pásli sa na rádioaktívnych porastoch alebo plávala v rieke tečúcej neďaleko reaktora. To všetko robila len so svojimi rodičmi, keďže v oblasti nikto iný nežil. V roku 2006 sa ozvala, že je jej kvôli tomu smutno.

Zlom prišiel, až keď mala 7 rokov a skutočne musela zamorenú zónu opustiť - začala chodiť do školy v inom meste. V okolí Černobyľu totiž žiadna nezostala funkčná.

Čo sa dialo potom bolo až doteraz verejnosti neznáme. Iba nedávno sa podarilo Marijku znovu vypátrať.

Technologické zmeny prinesú štvordňový pracovný týždeň! Čo to bude obnášať?
Nové technológie znižujú pracovné miesta a trh práce je globálnejší. Zamestnávatelia, ktorí z neho majú prospech, by mali byť pripravení podeliť sa s ním a urobiť ústupky svojim pracovníkom, povedal ruský premiér Dmitrij... Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Dnes má 19 rokov, žije v Kyjeve a pracuje v bare, kde si zarába na svoje štúdium. O svojej minulosti nerada hovorí, detstvo pri Černobyle berie ako zakázanú tému.

S Černobyľom dnes nechce mať nič spoločné, avšak stále sa tam občas vracia. Za rodičmi, ktorí aj naďalej zostali bývať pri elektrárni. Pre nich pokračuje život ako predtým, no stále čelia kritike, že vychovávať dieťa tak blízko elektrárne bolo nezodpovedné.

Podľa ľudí z jej okolia je Marijka úplne zdravá a radiácia sa na nej nijako nepodpísala. "Miestni ľudia veria, že Marijka je symbol renesancie Černobyľu, znamením od Boha, že je bezpečné tu bývať," uviedla jej matka. Odborníci však hovoria, že stále je možné, že zdravotné problémy sa u dcéry objavia až neskôr v živote.