Milé gesto. Macron pošle Trumpovi nový strom priateľstva
12 | 06 | 2019 I TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pošle svojmu americkému kolegovi Donaldovi Trumpovi nový strom priateľstva, aby si ho mohol zasadiť v záhrade Bieleho domu.


Macron tak reagoval na správy, že strom, ktorý vlani spoločne zasadili obaja prezidenti vo Washingtone, sa neujal a vyschol. Informoval o tom britský denník Guardian.

Stromček symbolizujúci priateľstvo oboch lídrov a krajín venoval Macron Trumpovi v apríli 2018 počas svojej štátnej návštevy USA. Priesadu obaja štátnici spoločne zasadili na trávniku pred Bielym domom za asistencie prvých dám. Zábery z tohto slávnostného aktu vtedy obleteli celý svet.

Keď sa pred niekoľkými dňami objavila informácia o tom, že Macronov strom priateľstva vyschol, mnohé médiá o tejto skutočnosti písali ako o metafore symbolizujúcej zhoršujúce sa vzťahy medzi Spojenými štátmi a Francúzskom a Európou.

Francúzsky prezident však úvahy o symbolickom význame vyschnutého stromu odmietol a prisľúbil, že šéfovi Bieleho domu pošle novú priesadu.

Matovič používa slovník Kotlebu či Fica. Jeho predstava "ultraliberálneho Slovenska" je výkrikom do tmy
Igor Matovič sa začína pred voľbami čoraz viac vyfarbovať. Či mu to prinesie úžitok nie je vôbec jasné. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Martin Sničovský


"Pošlem mu novú, nie je to žiadna tragédia. Nehľadajte symboly tam, kde žiadne nie sú. Symbolický význam malo samotné zasadenie stromu," povedal v utorok Macron švajčiarskemu verejnoprávnemu telerozhlasu RTS.

Stromček pochádzal z lesa Beleau na severe Francúzska, dejiska krvavej bitky prvej svetovej vojny, v ktorej v roku 1918 padlo asi 2000 amerických vojakov.

Darovaný strom však neprežil dvojročnú karanténu, ktorej sa musia podrobiť živé organizmy privezené do USA, aby sa zamedzilo šíreniu chorôb a parazitov.

RADÍME: V horúčavách si dávajte pozor na úpal! Nezabudnite si chrániť hlavu
V horúčavách netreba podceňovať riziko úpalu. Vzniká intenzívnym priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | TASR


Macron podľa vlastných slov pošle do Bieleho domu iný strom, ktorý bude symbolizovať priateľstvo medzi oboma národmi.

Pôvodne srdečné vzťahy Trumpa a Macrona medzičasom ochladli v dôsledku rozdielnych názorov na medzinárodný obchod, klimatické zmeny či jadrovú dohodu s Iránom. Americký prezident sa opakovane dostáva aj do sporov s Európskou úniou.