Jemenskí povstalci Houthi zaútočili na medzinárodné letisko Abha v SAE. Správy hovoria o desiatkach zranených
12 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá je v súčasnosti zapletená do občianskej vojny v Jemene, potvrdila, že raketa, ktorú dnes ráno vypustili jemenskí povstalci Houthi, zasiahla medzinárodné letisko Abha v Saudskej Arábii. Pri útoku bolo zranených 26 ľudí. Správu citovala Saudská tlačová agentúra, odvolávajúc sa na vyjadrenie hovorcu arabskej koalície, plukovníka Turki al Malikiho. Rovnaké informácie priniesli aj správy televízie Houthi, že povstalci úspešne zasiahli raketou letisko.


Al Maliki dodal, že 18 zranených bolo ošetrených priamo na letisku a súčasnosti sú mimo lekárskeho dohľadu. Osem zranených však bolo prijatých do miestnej nemocnice a sú pod lekárskym dohľadom. Letisko otvorili a momentálne je už opäť normálnej prevádzke, uvádza agentúra Reuters.


Saudský vzdušný obranný systém zachytil včera aj dva bojové drony, patriace povstalcom Houthi, ktoré boli zamerané na vojenskú základňu na južnej hranici kráľovstva s Jemenom. 


Saudská Arábia vedie alianciu prevažne arabských vlád, ako súčasť vojenského zásahu v Jemene. Konflikt trvá už od roku 2015, kedy bol jemenský prezident Mansour Hadi vyhnaný z krajiny. Koalíciu, podporujú jej západní spojenci, dodávkami zbraní a výcvikom vojakov. SAE je nepretržite obviňovaná z vojnových zločinov za útoky na civilné ciele a za vedenie blokády, ktorá priviedla milióny Jemenov na pokraj hladomoru.