DVA PRIESKUMY: Kiska mieša karty v slovenskej politike, Focus mu nameral 6,2 percenta. Najhoršie dopadla SaS
12 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 1.6. – 11.6.2019 prieskum verejnej mienky formou osobného
dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1017 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku
nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia, informuje agentúra na svojej stránke.


FOCUS si pre verejnosť nachystal dva prieskumy - v jednom figuruje nová strana dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku, v druhom zas nie.

Prieskum bez Kisku


Opýtaných sa pýtali nasledovné: "Teraz si, prosím, predstavte, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany a hnutia. Ktorej strane alebo hnutiu by ste dali svoj hlas?"

13,2% respondentov by nešlo voliť, 10,4% odpovedalo „neviem“. 76,4% rozhodnutých respondentov prezradilo svojich favoritov.

SMER-SD skončil na prvej priečke s 19,7 percentami. Nasleduje  koalícia strán Progresívne Slovensko a SPOLU-OD, ktorú by volilo 17,8 percenta opýtaných. Prvú trojicu uzatvára strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá získala 12,5 percent.

Potom nasleduje strana Sloboda a Solidarita, ktorá oproti minulému prieskumu výrazne klesla na 8 percent. KDH by získalo 7,5 percent, hnutie SME RODINA – Boris Kollár by volilo 7,3% percenta opýtaných.

V tesnom súboji získali o jednu desatinu percenta viac než SNS, ktorá získala 7,2 percenta. OĽaNO si oproti poslednému prieskumu prihoršilo, aktuálne by hnutie Igora Matoviča volilo len 6,7 percent respondentov.

Pred bránami parlamentu by ostal Most-Híd s 4,4 percentami, SMK s 3,7 percentami a nová strana Kresťanská únia by získala len 1,4 percenta hlasov.

Matovič používa slovník Kotlebu či Fica. Jeho predstava "ultraliberálneho Slovenska" je výkrikom do tmy
Igor Matovič sa začína pred voľbami čoraz viac vyfarbovať. Či mu to prinesie úžitok nie je vôbec jasné. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Martin Sničovský

Prieskum s novou stranou Andreja Kisku


"Teraz si, prosím, predstavte, že by v parlamentných voľbách kandidovala aj nová strana Andreja Kisku. Zmenilo by to nejako Vaše rozhodnutie? Ktorej strane by ste dali hlas v tejto situácii?," pýtala sa agentúra. 11,6% respondentov by nešlo voliť, 12,3% odpovedalo „neviem“. 76,1% respondentov bolo rozhodnutých nasledovne:

SMER-SD by volilo 19,5 percenta respondentov, čo je rozdiel 0,2 percenta, ak by v prieskume nebola strana Andreja Kisku. Koalícia strán Progresívne Slovensko a SPOLU-OD by získala 15,3 percenta, čo znamená rozdiel 2,5 percenta respondentov.

Strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko by prišla o 0,2 percenta hlasov, tak ako Smer, a získala by 12,3 percenta. Nasleduje KDH, výsledok 7,5 percenta prezrádza stratu v prípade Kiskovho angažmá 0,5 percenta. SNS by získala 7,0, čo predstavuje stratu 0,2 percenta, SaS by klesla až na 6,8 percenta. Hnutie SME RODINA – Boris Kollár by získalo 6,6 percenta, čo sa zhoduje s výsledkom parlamentných volieb v roku 2016. Vďaka Kiskovi by kollárovci stratili 0,7 percenta.

Na ďalšom mieste je nová strana Andreja Kisku, ktorá získala dôveru 6,2 opýtaných. Nasleduje OĽaNO s 5,9 percentami, Kiska by ich pripravil o 0,8 percenta voličov.

Strana MOST-HÍD je v nezávideniahodnej situácii, 4,1 percenta je nič moc výsledok. Kiska sa im podpísal pod stratu 0,3 percenta. Rebríček zakončujú strany SMK s prekvapivými 3,8 percentami a Kresťanská únia by získala 1,3 percenta hlasov, čo predstavuje pokles o jednu desatinu percenta. Je zaujímavé, že SMK ako jediná strana by získala s Kiskom v hre viac percent než bez neho. Najpravdepodobnejším vysvetlením je štatistická odchylka.