USA oficiálne požiadali Britániu o vydanie Juliana Assangea
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americké ministerstvo spravodlivosti podalo oficiálnu žiadosť orgánom Spojeného kráľovstva na vydanie spoluzakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Novinárovi hrozí viac ako 170 rokov za mrežami, informuje Fox News.


Assange bol v USA pôvodne obvinený iba v jednom prípade protizákonného vniknutia do vládneho počítača, a aj to iba ako spolupracovník Chelsea Manningovej. Spojené štáty teraz už investigatívneho novinára obviňujú v 17 obžalobách v rámci zákona o špionáži, ktorý je v USA platný ešte z čias prvej svetovej vojny. Konkrétne ide o „nezákonné získavanie a zverejňovanie utajovaných dokumentov týkajúcich sa národnej obrany“.


Úrady Spojeného kráľovstva zatkli Assangea v polovici apríla po tom, čo strávil viac ako šesť rokov v azyle na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne. Zatknutie sa udialo práve vtedy, keď krajina nevyhovela Assangeovej žiadosti o azyl. Britská polícia vyviedla novinára z ambasády a okamžite ho zatkla v súvislosti s jeho trestným stíhaním za porušenie kaucie z roku 2012.


Obvinenia ruského investigatívneho novinára Golunova sú neplatné.
Trestuhodný prípad, ktorý bol pravdepodobne vykonštruovaný proti ruskému investigatívnemu novinárovi, už vyvolal masové pouličné protesty a obvinenia polície z porušovania pravidiel. Prípad však dnes zaznamenal nečakaný obrat vo svojom vývoji.... Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Assange dostal za tento drobný trestný delikt nezvyčajne dlhý trest v trvaní takmer jedného roka, ktorý si v súčasnosti odpykáva v Belmarshkom väzení s maximálnym stupňom ostrahy.


Okrem Spojených štátov žiada vydanie Assangea tiež Švédsko, ktoré proti nemu vedie trestné stíhanie za sexuálny delikt, ktoré bolo len nedávno obnovené. Minulý týždeň však švédsky súd zamietol žiadosť o trestné stíhanie v jeho neprítomnosti. Asangeov právny tím trvá na tom, že jediným dôvodom švédskeho stíhania ich klienta je snaha dostať ho do Spojených štátov.