NY Times podľahli "morálnemu davu" za uverejnenie 'antisemitskej' karikatúry
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Už viac ako mesiac nepublikoval New York Times žiadnu politickú karikatúru po tom, čo sa na neho spustila prudká vlna kritiky za kontroverznú karikaturu, ktorá zobrazovala slepého prezidenta Donalda Trumpa, vedeného Benjaminom Netanjahuom, ako vodiacim psom.


Trump/Netanyahu karikatura NYT


Timesy sa oficiálne ospravedlnili za karikatúru a zrušili ďalšie vydávanie karikatúr. Pat Chappatte, ktorý nakreslil urážlivú karikatúru, následne publikoval vlastný názor na svojom blogu a sťažoval sa, že vydavateľ podľahol tlaku „morálneho davu“, ktorý sa „zhromažďuje na sociálnych sieťach a vystupuje ako búrka“. Dodal, že po dvadsiatich rokoch spolupráce nečakal, že práve svojou karikatúrou spôsobí koniec ich ďalšieho publikovania a označil to za niečo, “čo nikdy nemali urobiť najlepšie noviny sveta.“ Timesy v tomto prípade zjavne sympatizovali s rozhorčenými davmi.



Médiá sa musia spamätať a oslovovať nové publikum. A prestaňte sa báť rozhnevaného davu,“ napísal Chappatte a pripojil konečnú karikaturu smutného umelca so zlomenou ceruzkou, pozerajúc sa na pamätník karikatúr zavraždených v masakri Charlie Hebdo v Paríži v roku 2015. „V šialenom svete, v ktorom žijeme, je umenie vizuálneho komentára potrebné viac, ako kedykoľvek predtým. A tak isto je na tom aj humor."


The Times však prisľúbili, že budú aj naďalej „pokračovať v investíciách do foriem verejnej mienky, vrátane vizuálnej žurnalistiky“ Zároveň sa pochválili, že napokon v minulom roku vyhrali Pulitzera v politickej karikature so seriálom o sýrskej utečeneckej rodine a „dúfajú, že budú spolupracovať “ s karikaturistami aj "v budúcnosti." Podľa editoriálu Jamesa Benneta, bolo toto rozhodnutie plánované už viac ako rok.


Odpor voči rozhodnutiu Times bol však ešte väčší, ako pôvodná vlna nenávisti, ktorá nasledovala po zverejnení urážlivej karikatúry. Karikaturistka Ann Telnaes z Washington Post zrušila svoje predplatné Timesov, ako jasné posolstvo novinám, aby si uvedomili, že takto budú strácať aj svojich verných predplatiteľov.





Kým Times sa v apríli bezprostredne po uverejnení ospravedlnili a odstránili Trumpovu/Netanjahuovu karikatúru, vyslúžili si len ďalšiu vlnu kritiky od svojich neprajníkov a ich ospravedlnenie „karikatúru považujeme rovnako za urážlivú a jej vydanie považujeme za omyl“, bolo aj tak označené za nedostatočné. Do útoku vyrazil aj celý rad skutočne urazených dlhoročných nepriateľov novín, ktorí už dlhšie hľadali ďalší dôvod na útok voči „neonacistickým NYTimes “ za ich „významnú úlohu v normalizácii antisemitizmu“.


Izraelský karikaturista dokonca situáciu vyhrotil výzvou na bojkot, odpredaj a sankcie proti NYT, pričom obviňoval protestujúcich z “príliš pokojného prejavu” za to, že Times vôbec vydal túto karikatúru. Dokonca aj vyhlásenie vydavateľa Sulzbergera, že zamestnanci prejdú školeniami voči predsudkov s dôrazom hlavne na antisemitizmus, a prísľub Timesov, že už nikdy nebudú uverejňovať karikatúry vytvorené umelcami, ktorí nie sú priamo zamestnaní v novinách, neopresvedčili nahnevaný dav. 


Avšak Antonio Moreira Antunes, 45-ročný veterán politickej žurnalistiky, sa novín zastal a povedal, že neverí, že by práca novinárov v NYT bola niekedy antisemitská. Obvinil „židovské práva“ z toho, že sa snažia zničiť akúkoľvek kritiku voči nim tým, že ju prirovnávajú k antisemitizmu.