Moslimskí väzni v britských väzniciach násilne nútia nemoslimov ku konverzii na Islam
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Nová správa britskej vlády hovorí, že v britských väzniciach s najvyšším stupňom ostrahy sa vytvárajú moslimské gangy, ktoré formou nátlaku a násilia nútia nemoslimských väzňov nábožensky konvertovať. 


Podľa vládnych predstaviteľov je v Británii uväznených približne 13 000 moslimov, ktorí predstavujú až 15% z celkovej populácie väzňov. Štúdia Ministerstva spravodlivosti, založená na rozhovoroch v troch britských väzniciach s maximálnou ostrahou, odhalili moslimské gangy, ktoré nemoslimských väzňov násilne nútia konvertovať na Islam. K tomuto používajú rôzne taktiky psychického týrania a brutálneho násilia.


Problém už spustil názorovú prestrelku medzi Jahanom Mahmoodom, bývalým poradcom britského ministerstva vnútra pre boj proti terorizmu, a politickým komentátorom Davidom Vanceom. Obaja majú na problém veľmi odlišné názory.


Vance je za tvrdý prístup: „Navrhujem pre týchto jednotlivcov v podstate britské Guantanamo,“ povedal na adresu radikalizovaných väzňov. 


"Guantánamo nič nevyrieši," oponuje Mahmood, argumentujúc tým, že izolácia a odcudzenie väzňov, namiesto ich rehabilitácie, povedie len k tomu, že sa väzni napokon vrátia ešte viac zradikalizovaní.


Diskusia o tomto probléme v súčasnosti zaujíma aj čoraz väčšiu verejnosť a britská vláda zatiaľ neponúkla žiadne riešenie. Očakáva sa, že sa problém dostane na titulné stránky novín a stane sa súčasťou volebnej kampane v Británii.