Johnson namiesto Mayovej. Medzi uchádzačmi premiérske kreslo v Británii to vrie
11 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Do štvrtkového prvého kola volieb nového lídra britskej Konzervatívnej strany, ktoré vyvrcholia za šesť týždňov, pôjde desať kandidátov. Nová tvár vládnej strany zároveň vystrieda končiacu premiérku Theresu Mayovú na čele vlády. Podľa médií má zatiaľ najväčšiu podporu bývalý minister zahraničia Boris Johnson.


Popri jednom z najznámejších stúpencov brexitu Johnsona kandiduje aj jeho nástupca na poste šéfa britskej diplomacie Jeremy Hunt, minister životného prostredia Michael Gove, minister zdravotníctva Matt Hancock a minister vnútra Sajid Javid.

Z mimovládnych kandidátov má okrem Johnsona zrejme najväčšie šance bývalý minister pre brexit a potomok židovského utečenca z predvojnového Československa Dominic Raab. Výrazne menšie šance už má niekdajšia ministerka práce Esther McVeyová.

Z 11 ohlásených kandidátov iba jeden nedokázal nazbierať podpisy ôsmich konzervatívnych poslancov, čo bola podmienka pre podanie prihlášky do procesu.

Práve začínajúca voľba je rozdelená do dvoch fáz. V tej prvej rozhodujú poslanci, ktorí sériou hlasovania zúži pole kandidátov na dvojicu s najväčšou podporou. Táto časť začne vo štvrtok a mala by byť hotová do budúceho piatku.

Následne sa medzi finálovou dvojicou bude rozhodovať viac ako 150 000 radových členov Konzervatívnej strany. Víťaz bude známy v týždni od 22. júla.

Kľúčovou témou sú plány jednotlivých kandidátov v otázke britského vystúpenie z Európskej únie, ktorá stále ostáva nedoriešená. Rad potenciálnych lídrov sa zhoduje, že ak nedotiahnu konzervatívci "rozvod" s úniou do konca, následky by pre nich mohli byť fatálne.

SaS má náhradu na post podpredsedu parlamentu za Luciu Ďuriš Nicholsonovú
Kandidátom SaS na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR je Ľubomír Galko. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Niektorí ale k možnosti brexitu bez dohody pristupujú opatrne. Johnson či Raab sľubujú, že vystúpenie z únie sa za aktuálne platný termín 31. októbra nebude odsúvať, nech bude na jeseň situácia akákoľvek.

Podľa denníka Financial Times mal pred pondelkovým podávaním prihlášok Johnson istú podporu 55 svojich straníckych kolegov v dolnej komore parlamentu a výrazne tak prevyšoval konkurenciu. Web Conservative Home dokonca uvádza ešte vyšší počet Johnsonových stúpencov.

"Niektorí konzervatívny poslanci oslavujú, iní zúfajú, ale veľmi široký konsenzus je taký, že Johnson tu má obrovský náskok. Najväčšie obavy jeho stúpencom nerobí nikto z ostatných kandidátov, ale to, že ich favorit urobí alebo povie nejakú hlúposť," zhrnul na Twitteri reportér BBC Ross Hawkins.