Jedine v Rusku. Sibírsky medveď napadol muža, ten mu v boji na život a na smrť odhryzol jazyk
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Neozbrojený Nikolay Irgit (30) odvrátil hrozný útok medveďa v odľahlom lese na Sibíri tým, že zvieraťu odhryzol jazyk.


Igrit išiel spolu s ďalšími dvoma priateľmi do miestnej lesnej rezervácie v regióne Tuva, ktorý sa nachádza v južnej Sibíri, zbierať parohy losov a jeleňov. Cesta do divočiny bola nielen nebezpečná, ale aj nezákonná, pretože muži nemali povolenie na zber pozostatkov zvierat.


Parohy sa používajú na lekárske účely, ale najmä na výrobu štýlového poľovníckeho nábytku. Ich cena na čiernom trhu býva často lákavá pre rôznorodých dobrodruhov.


Výprava prebiehala podľa plánu. Muži prišli na vytipované miesto a postavili tábor. Založili si oheň a nabalili sa uvareným jedlom, aby sa mohli následne rozdeliť rôznymi smermi pre zber parožia. Irgit šiel sám, až pokým hlboko v lese odrazu naďabil na sibírskeho medveďa hnedého. Síbírske medvede sú divoké zvieratá, ktoré vážia až 600 kg a sú schopné roztrhať dospelého muža.


Nová strana na obzore? Tomáš Drucker sa už stretol aj s poslancami Mostu
Drucker už dávnejšie avizoval vznik nového politického subjektu, ktorý teraz začína naberať reálne kontúry. Informácie priniesla dnes ráno Pluska. Čítať ďalej
11 | 06 | 2019 | Roman Suchý

Je takmer nemožné utiecť pred ich útokom. Vystrašený Irgit vykríkol a snažil sa tým vystrašiť šelmu. Taktika mu však nevyšla a situácia sa dramaticky zvrtla, keď na neho medveď bleskovo zaútočil.


Zviera ho opakovane pohrýzlo do tváre a hlavy. Igridovi medveď poranil ruky aj brucho, no on sa odmietol vzdať. V momente ako medveď otvoril tlamu s cieľom uhryznúť Igrida opätovne do tváre, podarilo sa mu „odhryznúť medveďovi jazyk. Vtedy sa medveď vystrašil a utiekol,“ uvádza policajná správa.


Skrvavený a doráňaný Irgit mal však ešte dosť sily, aby volal o pomoc. Jeho priatelia ho našťastie našli a zavolali sanitku. Médiá zverejnili fotografiu Irgita na nemocničnom lôžku, na ktorej má obviazanú hlavu a tvár pokrytú stehmi.


Nikolaj Irgit


Muž mal síce šťastie, že prežil útok medveďa, ale zákonu neunikne. Polícia začala proti nemu správne konanie za nezákonnú činnosť v lesnej rezervácii.