EÚ: Výmena osôb na čele vlády v Británii nijako nezmení dohodnuté podmienky Brexitu
11 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Vymenovanie nového premiéra Spojeného kráľovstva nezmení nič na dohode o Brexite, ktorá je na stole. Povedal to dnes hovorca Európskej komisie, ktorá varuje britských konzervatívnych kandidátov, že EÚ nemieni opätovne prerokovávať žiadne z už odsúhlasených podmienok.


Európska komisia tvrdí, že zmena osôb na čele vlády Spojeného kráľovstva neotvorí dvere k žiadnym materiálnym zmenám v rámci dohody, ktorú si odsúhlasili členské štáty EÚ pre Britániu.


"Každý vie, čo je na stole a to, čo je na stole, bolo schválené všetkými členskými štátmi a voľba nového premiéra nijako nezmení tieto parametre," uviedla.


Mnohí britskí kandidáti na premiérske kreslo, vrátane Borisa Johnsona, Michaela Govea, Jeremyho Hunta a Sajida Javida sľubujú voličom sprostredkovanie lepšej dohody.


Johnson tvrdil, že by mohol zadržať peniaze z rozvodového obchodu Brexitu (39 miliárd libier), aby prinútil EÚ vrátiť sa k rokovaciemu stolu. Gove trval na tom, že by mohol priniesť „úplné zastavenie“ kontroverzného írskeho plánu.


Hovorca Európskej komisie dodal, že Brusel má „prestávku v Brexite“ a že by sa tiež rád „zdržal akýchkoľvek tvrdení a názorov, ktoré by mohli zasahovať do prebiehajúcej premiérskej kampane v Konzervatívnej strane“.