Už stačilo! Rím sa musel prispôsobiť novým "trendom", mnoho vecí je už zákazaných
10 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Stravovanie na ulici v blízkosti pamiatok či spev na verejnosti, aj tieto veci sú zakázané podľa nových pravidiel v Ríme. Informácie priniesol The Guardian.


Jedným z opatrení je trvalý zákaz pohybu moderných stotníkov, teda mužov, ktorí sa obliekajú do tuník a kožených náramkov, majú umelo-hmotné meče a zarábajú peniaze tým, že sa nechávajú fotiť s turistami.

Návštevník zo Španielska Remi Sanz, oblečený ako gladiátor, nevedel, že by jeho outfit mohol v piatok vzbudiť pohoršenie, prípadne pokutu, pri rímskej fontáne di Trevi. "Práve sme sa o tom bavili," povedal, "Rozumiem takýmto pravidlám a som rád, že o nich teraz viem," vraví Sanz.

Nebolo to ale len Sanz. Oblasť okolo Fontány di Trevi bola plná ľudí, ktorí nevedomky páchali priestupky. Najmä porušovali zákaz "chaotického" stravovania v blízkosti pamiatok.

Turistka z Maďarska Clara Jankovitch sedela na schodoch kostola a mala zmrzlinu. "Rozumiem pizzi a sendvičom, ale zmrzlina je určite v poriadku? Rozhliadnite sa okolo, všetci ju jedia," povedala.

Nie je jasné, či ľudia dostanú pokutu za také priestupky, alebo jednoducho dostanú príkaz odísť z turistických pamiatkových trás, ale rímske úrady prisľúbili "prísne pokuty" tým, ktorých "ulovia" pri mestských fontánach, čo sa deje najmä počas leta.

Trumpove sankcie voči Rusku pomohli hlavne americkým firmám
Obchod medzi Ruskom a USA prudko vzrástol napriek ekonomickým sankciám Washingtonu voči Moskve. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin počas Petrohradského ekonomického fóra. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Ďalšie pravidlá zahŕňajú zákazy ako napríklad jazda s kolesovými kuframi a kočíkmi, ktoré musia byť prenesené cez historické schodisko. Taktiež je zakázané chodiť do krčiem bez tričiek. Úrady sa tiež zameriavajú na "obťažovanie opilcami" alebo na ľudí, ktorí spievajú na verejnosti, rovnako ako na tých, ktorí kladú ústa okolo trysiek mestských fontán s pitnou vodou.

Rovnako bolo zakázané nezákonné pouličné obchodovanie s lístkami na rôzne atrakcie. Rímsky zvyk vešať bielizne medzi susednými domami je po novom tiež zakázaný.

"Staré predpisy boli aktualizované tak, aby sa prispôsobili potrebám modernej spoločnosti," povedal Marco Cardillo, zástupca náčelníka štábu a bezpečnostného delegáta v Rímskej rade.