ŠKANDÁL: Sekretárka šéfa PMJ lustrovala policajtov a ich rodiny. Prípad už preveruje inšpekcia
10 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Bratislavská pohotovostná motorizovaná jednotka zažíva ťažké časy. Už dva týždne ju totiž preveruje inšpekcia ministerstva vnútra. Ide o nezákonné prehľadávanie súkromných dokumentov v databázach polície, ktoré bolo očividne neodôvodnené, informujú Aktuality.sk.


Podľa všetkého mala sekretárka šéfa Pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ) väčšie slovo než samotný šéf - všetku jeho prácu vykonávala za neho. Rozhodovala o odmenách, rozdeľovala a kontrolovala autá, vydávala samopaly či dokonca lustrovala jeho kolegov a ich rodiny.

Problém neoprávnených lustrácií odkrylo vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka. Policajný šéf Milan Lučanský avizoval, že za neodôvodnené použitie policajných databáz bude vyhadzovať z policajného zboru. Eva K. pracuje na PMJ ako civilná zamestnankyňa viac než desať rokov. Za ten čas si vybudovala celkom slušné zázemie.

Pekári v strednej a východnej Európe hovoria o kolabujúcom stave ich sektora
Pekári v strednej a východnej Európe hovoria o kolabujúcom stave ich sektora. Na medzinárodnom samite, ktorý zástupcovia pekárenských firiem absolvovali vo Veľkých Pavloviciach a Pardubiciach v uplynulých dňoch, sa zhodli na tom, že aktuálny... Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR


Situácia bola zúfalá. Policajti boli donútení napísať anonymný list vedeniu polície, policajnej inšpekcii, ministerke vnútra Denise Sakovej a policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému. Prvý list bol podaný ešte v apríli 2019.

Inšpekcia prípad rieši od polovice mája. Na rováši má toho najviac práve sekretárka Eva K. "Z prostredia PMJ bolo zistené, že Eva K. dostala od pracovníkov z inšpekcie dve strany formátu A4, zaplnené od vrchu až dolu menami policajtov, žien policajtov, rodinných príslušníkov, dokonca aj detí, ktoré mala lustrovať,“ píšu policajti v novom podnete.

Ide približne o 50 až 60 lustrácii. Eva K. lustrovala aj pre policajtov v teréne - pomáhala identifikovať osoby a vozidlá. Toto by však mala byť práca operačného dôstojníka kraja. Z akého dôvodu sa z našich daní platia ľudia, ktorí prenechávajú svoju prácu sekretárkam a tým vzniká bezpečnostné riziko?

Nespokojní policajti kritizujú aj samotnú inšpekciu. „Ako je možné, že spomínaní policajti a Eva K. dostali priestor a čas pripraviť sa na vymyslenie rôznych dôvodov lustrácií?“ pýtajú sa.

ŠKANDÁL: Učiteľovi z Bratislavy hrozia roky za mrežami, dôvod je šokujúci
Policajti odboru kriminálnej polície objasnili prípad mravnostnej trestnej činnosti, ktorej sa mal dopúšťať 51-ročný učiteľ zo základných škôl v Bratislave IV. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave... Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | TASR


Eva K. má údajne dostávať od vedenia rady, ako celú záležitosť zamiesť pod koberec. Inšpekcii má povedať, že policajtov a ich rodiny preverovala napríklad kvôli PNkám. To sa však dá jednoducho overiť vďaka tomu, že každý policajt má svoju osobnú kartu s informáciami.

Keď inšpekcia naposledy riešila na PMJ prípad neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, prebiehalo to vraj úplne inak. "Na tohto jedného človeka naskákalo desať ľudí, vypáčili mu skrinku, treskli ho o zem a odviedli v putách,“ dodali policajti.