Protesty nepomohli. Hongkonská vláda odmietla stiahnuť kontroverzný návrh na vydávanie osôb Číne
10 | 06 | 2019 I TASR

Propekinská šéfka hongkonskej exekutívy Carrie Lamová odmietla v pondelok stiahnutie kontroverznej legislatívnej zmeny, ktorá má umožniť vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do Číny. Neustúpila tak tlaku protestov, na ktorých sa v nedeľu zúčastnili obrovské davy ľudí, píše agentúra AFP.


Lamová uviedla, že legislatívna rada prediskutuje návrh podľa plánu v stredu, aj keď oponenti vyhlásili, že ak nebudú ich požiadavky splnené, protesty zintenzívnia.

V nedeľu pochodovalo hongkonskými ulicami podľa organizátorov protestnej demonštrácie viac než milión ľudí. Išlo by tým o najväčšiu demonštráciu od odovzdania Hongkongu Číne - polícia však hovorí o výrazne nižšom počte účastníkov.

Lamovej vláda navrhuje legislatívnu úpravu, ktorá by umožnila vydávanie podozrivých do všetkých jurisdikcií, s ktorými Hongkong dosiaľ nemá príslušnú zmluvu - vrátane pevninskej Číny. Podľa vládnych predstaviteľov je to potrebné, aby sa uzavreli právne medzery a mesto prestalo byť útočiskom utečencov pred zákonom.

Putin povedal, že ho rozhovory s Trumpom „inšpirujú k optimizmu“ ohľadom celosvetovej bezpečnosti
Obavy o bezpečnosť a mierovú stabilitu nie sú pre Donalda Trumpa cudzie, uviedol Vladimír Putin, ktorý naznačil, že americký líder počas ich posledného rozhovoru vyjadril obavy v súvislosti s rastúcimi pretekmi v zbrojení. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Návrhy však vyvolali odpor širokého spektra skupín v Hongkongu. Podľa kritikov nie je justičný systém v Číne nezávislý a nezodpovedá medzinárodným štandardom. Znepokojenie vyjadrili aj obchodné, právne, ľudskoprávne a novinárske organizácie s tým, že navrhované zmeny poškodia povesť Hongkongu v oblasti právnej nezávislosti.

Carrie Lamová (Lin Čeng Jüe-e) poprela, že by ignorovala názory verejnosti, a zdôraznila, že jej vláda počúva kritikov a už urobila ústupky, aby zachovala ochranu slobôd v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny a dodržiavanie ľudských práv v súlade s medzinárodnými normami.

"Nedostala som nijaké pokyny ani mandát od Pekingu na tento návrh zákona," dodala.

Vysokopostavení čínski stranícki lídri návrh podporili, aj keď Peking sa zatiaľ k nedeľňajšej demonštrácii nevyjadril. Čínsky štátny denník China Daily, vychádzajúci v angličtine, však napísal, že protesty v Hongkongu sú dielom "zahraničných síl" a ich účastníkov "obalamutil opozičný tábor a jeho zahraniční spojenci.