Americký 'Zlatý vek' sa môže zmeniť na energetický kolonializmus
10 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spotrebitelia energií sa stali rukojemníkmi politických hier USA. Washington využíva energiu ako zbraň. Povedal to riaditeľ Rosneftu, Igor Sečin, pričom odmieta tvrdenia USA, že by Rusko využívalo svoje prírodné zdroje na rovnaké ciele.


"„Zlatý vek Ameriky“ sa môže zmeniť na vek kolonizácie energiou pre ostatných účastníkov trhu,“ povedal šéf najväčšej ruskej ropnej spoločnosti na Petrohradskom ekonomickom fóre„Budú globálni spotrebitelia energie neustálymi rukojemníkmi nepretržitej volebnej kampane v USA?“ pýtal sa Sečin.


Administratíva Trumpa opakovane obviňuje Moskvu, že využíva energiu ako páku na presadzovanie svojich záujmov, pričom americký prezident sám nazval Nemecko „zajatcom Ruska“. Obvinenia sa objavili pri snahách Washingtonu o zvýšenie predaja vlastného LNG do Európy a po obrovskom nátlak na zámorských spojencov pri odstavení ruských dodávok energetických zdrojov.


USA sa pokúšajú blokovať plynovod Nord Stream 2 z Ruska do Európy a vyhrážajú sa európskym spoločnostiam, ktoré sa zúčastňujú na projekte, sankciami. Investori však doposiaľ nepodľahli americkému tlaku a európski lídri opakovane stoja za dobudovaním plynovodu.


Nemecko musí pokračovať v dialógu s Ruskom. Niečo sa však musí zmeniť
Nemecká vláda, na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou, by mala nadviazať oveľa "podstatnejší dialóg" s Ruskou federáciou, vyzval bývalý minister spravodlivosti Nemecka Hans-Jochen Vogel. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Roman Suchý

„Skutočnosťou však je, že v súčasnej situácii sú to práve Spojené štáty, ktoré využívajú energiu ako svoju politickú zbraň. Ukladanie ekonomických sankcií alebo hrozby nimi majú zničujúci vplyv na celý systém globálneho trhu s energiou,“ povedal Sechin.


Zemný plyn, ktorý bude prúdiť plynovodom Nord Stream 2, je dôležitý pre krajiny, ktoré ešte len prechádzajú z iných zdrojov energie, akými sú uhlie a ropa, práve na plyn, uviedol Generálny tajomník Svetovej energetickej rady Christoph Frei v diskusii na ekonomickom fóre.


Dodal, že Európa je závislá od dodávok plynu, bez ohľadu na jeho pôvod. Dodávky naozaj nemusia pochádzať len z Ruska, ale môžu byť dovážané aj od iných producentov, avšak ruský plyn je pre kontinent zatiaľ najlukratívnejší. „Nord Stream 2 je dobrý projekt a zostane ním aj v prípade, že sa politická situácia zhorší,“ povedal Frei.


Šéf Rosneftu poznamenal, že Washington oslabuje svojimi sankciami najmä tie krajiny, ktorých rozpočtové príjmy sú vo veľkej miere závislé práve od odvetvia energetiky. Toto je jasne vidieť na súčasnej situácii vo Venezuele. Okrem iných opatrení bola táto krajina zasiahnutá niekoľkými následnými represívnymi opatreniami zo strany USA, vrátane kľúčových zdrojov ich príjmov, ktoré pochádzajú z vývozu ropy. Washington uvalil sankcie proti Caracasu a zároveň hlasne podporil zvrhnutie venezuelskej vlády podporou samozvaného „dočasného prezidenta“ Juana Guaidóa.


Kvôli Trumpovi sa Európa ocitla v ošemetnej situácii! Stav je bezútešný, informuje nemecký denník
Donald Trump so svojou obchodnou politikou je vinný za vznik aliancie medzi Ruskom a Čínou, napísal nemecký denník Handelsblatt. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová

Súčasne tieto hry so sankciami umožnili americkej administratíve, aby sa chopila kontroly nad niektorými ruskými priemyselnými sektormi. Ako príklad poukazoval na situáciu s ruskou majoritou RUSAL.


Washington de facto prevzal absolútnu kontrolu nad firmou RUSAL, keď voči nej zaviedol sankcie a tým získal kontrolu aj nad celým ruským sektorom výroby a spracovania hliníka. RUSAL má veľký podiel v ruskej spoločnosti na výrobu niklu a najväčšieho svetového výrobcu paládia, spoločnosti Nornickel. USA sa tak chopili kontroly nad niklom, meďou, platinou, paládiom a ďalšími segmentmi ruského priemyslu, vysvetlil šéf Rosneftu.