Tragický príbeh bez konca. Slovensko.sk vylepšuje funkčnosť elektronickej schránky už po niekoľkýkrát
09 | 06 | 2019 I TASR

Elektronické schránky, ktoré využíva štát na komunikáciu s firmami na ústrednom portáli verejnej správy Slovensko.sk, prešli v posledných týždňoch niekoľkými zmenami. Tie pomohli sprehľadniť prostredie schránky a zjednodušiť prácu s elektronickou poštou. 


Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) realizovala tieto zmeny v spolupráci s odborníkmi na dizajn pri práci s elektronickým systémom. V súčasnosti sú novinky testované používateľmi, ktorí môžu zavedené zmeny overiť, ale aj nechať agentúre spätnú väzbu, informovala NASES na svojej internetovej stránke.

HISTORICKÉ OKIENKO: Pred sto rokmi obsadili maďarskí boľševici viaceré mestá na Slovensku
V júni 1919 sa Československá republika ocitla v najvážnejšej kríze od svojho vzniku. Útok Maďarskej republiky rád, snažiacej sa o obnovu veľkého Uhorska, priniesol obsadenie viacerých slovenských miest, vrátane Košíc. Situáciu v strednej Európe... Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | TASR


Prvou novinkou je funkcia "obľúbené služby", do ktorej je možné pridať často používané funkcie. "Výhodou je možnosť prechádzania k požadovaným službám či všeobecnému podaniu priamo zo schránky, vďaka čomu používateľ nebude musieť opúšťať prostredie elektronickej schránky," uviedla NASES. Zmenil sa tiež dizajn elektronických schránok tak, aby sa začal zjednocovať vzhľad štátom poskytovaných služieb.

Novinkou v štátnych elektronických schránkach je funkcia "kôš", ktorá archivuje vymazané správy po dobu 30 dní. Po tomto čase sú staršie správy automaticky vymazané. Všetky správy je tiež možné triediť pomocou farebných štítkov, ktoré sa môžu ľubovoľne vytvárať aj upravovať. Výnimku tvoria napríklad doručenka či platobný predpis, ktorých štítky sú prednastavené automaticky. NASES tiež nedávno zdokonalila vyhľadávanie správ podľa zadaného textu v rámci celej e-schránky alebo špecificky podľa vopred zvolených kritérií, aby sa používateľ dopracoval k želanej správe čo najrýchlejšie.

Kľúčom k lepšiemu životnému prostrediu je zníženie výroby plastov a hliníka
Primárna výroba hliníka má značne negatívne vplyvy na životné prostredie, väčšinou sa ho však darí recyklovať. Problém s plastovým odpadom zas možno vyriešia baktérie, ktoré sa ním budú živiť. Napriek tomu František Simančík z Ústavu materiálov a... Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | TASR


Jednou z najvýraznejších noviniek je trojstĺpcový dizajn. Výhodou je možnosť jednoducho prechádzať medzi panelom priečinkov, zoznamom správ a detailom vybranej správy. Elektronická schránka po novom taktiež umožňuje zjednodušenie práce nastavením automatického triedenia správ.

Poslednou novinkou je možnosť stiahnuť správy vo formáte PDF. Všetky nové funkcie sa momentálne testujú. Záujemcovia sa do testovania môžu zapojiť a overiť tak zavedené zmeny, ale aj nechať agentúre spätnú väzbu. "Stačí, ak splníte niekoľko krátkych úloh tým, že kliknete na miesto na obrázku, ktoré vám v danej situácii napadne ako prvé," uviedla NASES.