Saudovia sa snažia silou mocou získať jadrové hlavice. Mali by sme sa niečoho obávať?
09 | 06 | 2019 I PAVEL NOVOTNÝ

Saudská Arábia významne pokročila vo svojom raketovom programe a zrejme už disponuje balistickými strelami, ktoré sú schopné doletieť až tisíce kilometrov ďaleko. Skonštatovali to americké tajné služby s tým, že Rijád si túto technológiu nakúpil v Číne.


Vodcovská krajina v arabskom Zálive aj sunnitského sveta sa tak zrejme snažií vyrovnať šiitskemu Iránu a netají sa tým, že chce získať aj jadrové hlavice. Na Blízkom východe tak štartuje nové a veľmi nebezpečné koleso zbrojenia.

Prvé správy o naštartovanom raketovom programe "púštna monarchia" priniesol denník The Washington Post už tento rok v januári, keď zverejnil satelitné zábery údajného saudského komplexu na výrobu rakiet. Túto správu teraz stanici CNN potvrdili tri na sebe nezávislé zdroje. Saudská Arábia patrí k najväčším zákazníkom amerického zbrojného priemyslu, balistické rakety si však vo Washingtone kúpiť nemohla, lebo ich vývoz Spojeným štátom zakazuje zákon prijatý už v roku 1987. Čína podobné škrupule nemá.

Situácia je o to nebezpečnejšia, že Saudská Arábia chce rakety osadiť jadrovými hlavicami. Faktický vládca krajiny a korunný princ Mohamed bin Salmán už v roku 2018 pre CNN vyhlásil, že armáda jeho štátu nechce a ani nemôže zaostávať za Iránom, ktorého Rijád považuje za hlavného regionálneho súpera. "Ak Irán získa jadrovú zbraň, my si ju samozrejme kúpime tiež. O tom nech nikto nepochybuje," vyhlásil vtedy. S jadrovým programom pomáha Saudskej Arábii pre zmenu Pakistan, aspoň podľa dostupných správ. Doteraz sa malo za to, že Rijád má atómovú zbraň v Islamabade svojím spôsobom predplatenú. Teraz sa javí ako pravdepodobnejšie, že sa Saudská Arábia pokúsi jadrové hlavice umiestniť priamo na vlastnom území.

Správa o raketovom zbrojení prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a Saudskou Arábiou. To hypoteticky môže prerásť v konflikt, ktorý by vzhľadom k moderným zbraniam mal pre celý región ničivé dôsledky. V tejto chvíli spolu obe krajiny vedú zástupnú vojnu v Jemene, kde Teherán podporuje šiitských povstalcov zo severu, zatiaľ čo krajiny Zálivu práve v čele so Saudov stoja za sunnitskou vládou, ktorá sídli na juhu krajiny.

Americký prezident Donald Trump potom jednoznačne stráni Saúdom a tvrdo vystupuje proti iránskemu teokratickému režimu, čím podľa svojich kritikov k pokoju na Blízkom východe rozhodne neprispieva. Vlani vypovedal tzv. Jadrovú dohodu, ktorá predpokladala utlmenie iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií proti Teheránu. Tie USA znovu zaviedli, Irán ich významne pociťuje a už tiež vyhlásil, že atómové pokusy čiastočne obnoví. V máji potom Trump obišiel vlastný parlament a dodal Saudom sofistikované zbrane, okrem iného aj presne navádzaciu muníciu pre americké lietadlá, ktorými Rijád už disponuje. Západní stratégovia zrejme dúfali, že Saudov upokojí jasná prevaha vo vzduchu aj v konvenčných zbraniach, ktorú nad Iránom majú práve vďaka dodávkam z Washingtonu. Rijád však chce viac a argumentuje iránskym jadrovým programom.

Čo sa týka nepriateľských krokov voči Iránu, Spojené štáty tiež označili tamojšie revolučné gardy za teroristickú organizáciu, čo je však krajne neobvyklé. Tieto jednotky síce vznikli ako dobrovoľnícke milície v revolučnom čase roku 1979, teraz ale majú v krajine postavenie klasickej armády. Práve gardisti ale majú na starosti sofistikované zbrojné technológie, okrem rakiet napríklad tiež drony či nástroje kybernetickej vojny. Ak by došlo k regionálnemu konfliktu, boli by to iste oni, kto by za Irán viedol najdôležitejšie vojenské operácie.

Na Trumpa sa ale teraz hnevajú tiež americkí kongresmani, ktorí z  dobrých dôvodov nezdieľajú jeho náklonnosť voči saudskej monarchii a zvlášť potom prchlivému korunnému princovi známemu pod skratkou MBS. Nepáči sa im hlavne faktická americká podpora násilia v Jemene, kde doteraz podľa najkonzervatívnejších číselných odhadov zomrelo cez desať tisíc ľudí. Zreteľne sa v tomto ohľade vyjadril demokratický senátor Chris Murphy, podľa ktorého môže len diletant viniť zo všetkého zlého v regióne Iráncov, pretože "Saudovia v kraji robia úplne rovnakú paseku." Podľa kongresmana sa USA navyše "po celé desaťročia správne snažila brzdiť, nie podporovať blízkovýchodné preteky v zbrojení."

Fakt, že rakety doputovali k Saudom z Číny, zrejme znamená razantnejší nástup Pekingu na Blízkom východe. "Červený moloch" doslova hltá suroviny a preto si dodávateľom buď nadbieha (ako na Blízkom východe), alebo ich kolonizuje (ako v Afrike). Čína si takto tiež štuchla do Spojených štátov, ktoré kritizuje za zbrojné dodávky Taiwanu.

(preložené z portálu info.cz.)