Prečo nebol Putin pozvaný na oslavy vylodenia v Normandii?
09 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Pred piatimi rokmi patril Vladimir Putin k tým, ktorí boli pozvaní k oslavám vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii, vďaka čomu sa vtedy podarilo vytvoriť normandský formát na Ukrajine.


V anglickom meste Portsmouth sa zhromaždili predstavitelia západných krajín, aby spoločne oslávili výročie spojeneckého vylodenia v Normandii. Veľkú Britániu reprezentovali Theresa Mayová a Alžbeta II, USA Donald Trump, Francúzsko Emmanuel Macron, ale Sovietsky zväz nikto. Vladimir Putin nebol pozvaný.

Keď sa však pozrieme na koreň problému, situácia je "nevysvetliteľná", napísal udivene Jean de Gliniasty, bývalý francúzsky veľvyslanec v Rusku. Poznamenal, že v rovnakých dňoch Putin prijíma čínskeho lídra Si Ťin-pchinga v Rusku. Podľa jeho názoru je to symbolické. "Namiesto toho, aby putoval na západ, aby oslávil víťazstvo nad nacizmom, sa Putin zaoberá Číňanmi v Moskve a v Petrohrade."

Putin dokonca poznamenal, že nechcel byť pozvaný: "Prečo by ma všade mali pozývať? Som svadobný generál alebo tak niečo? Mám tu dosť práce. To nie je vôbec problém."

Medzinárodná organizácia práce oslavuje 100. výročie od jej vzniku. Gratulovala aj Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová pripomenula k 100. výročiu založenia Medzinárodnej organizácie práce (ILO) potrebu uplatnenia sociálnych štandardov pre všetkých pracujúcich ľudí. Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | TASR


Odborník Denis Peschanski sa domnieva, že je to politická záležitosť - Putin sa vraj snaží destabilizovať európsku a americkú demokraciu. Francúzsko sa zase snažilo sústrediť najmú na svoje vlastné úspechy vo víťazstve nad fašizmom.

Moskva na to ostro zareagovala. "Príspevok spojencov k víťazstvu nad Treťou ríšou je pochopiteľný, ale človek by ho nemal preháňať a ešte menej narušovať význam titanského úsilia ZSSR, bez ktorého by toto víťazstvo jednoducho neexistovalo," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová.

Tá tiež odsúdila "katastrofálny prepis histórie", kedy vo filmoch a článkoch hrajú Spojené štáty a ich spojenci kľúčovú úlohu pri porážke Nemecka. Podľa nej "vylodenie v Normandii nemalo zásadný vplyv na výsledok druhej svetovej vojny. Bol už predurčený v dôsledku víťazstva Červenej armády, predovšetkým pri Stalingrade a Kursku."