Huawei zahajuje pilotný 5G projekt v Rusku
09 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Čínsky technologický gigant Huawei, ktorý je momentálne jednotkou na čiernej listine v USA a mnohých západných krajinách, oznámil dohodu s jedným z popredných ruských poskytovateľov internetových a mobilných služieb na vývoji sietí 5G v Rusku.


Huawei bude pomáhať ruskej telekomunikačnej spoločnosti MTS v „pilotnom spustení sietí piatej generácie v rokoch 2019 a 2020,“ uviedlo vo vyhlásení MTS. Obe strany už podpísali vzájomnú dohodu v stredu na stretnutí v Kremli. Ceremoniálu sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky partner Xi Jinping, ktorý bol v Rusku na oficiálnej trojdňovej návšteve.


Podpredseda Huawei, Guo Ping, povedal, že spoločnosť je „veľmi šťastná“, že uzavrela dohodu „v takej strategicky dôležitej oblasti ako 5G“.


Cestovná mapa pre nadchádzajúci rok naznačuje, že Huawei bude implementovať technológiu 5G a IoT na základe existujúcej infraštruktúry MTS a celú sieť LTE spoločnosti vylepší.


Huawei vstúpil na vznikajúci ruský 5G trh potom, čo bola spoločnosť zakázaná v USA, Veľkej Británii, Kanade a na Novom Zélande.


Ďalší veľký ruský mobilný operátor Beeline v máji oznámil, že rovnako použije zariadenie Huawei na modernizáciu svojich telekomunikačných sietí v Moskve.


Huawei je najväčší dodávateľ telekomunikačných zariadení na svete a druhý najväčší výrobca smartfónov. Momentálne čelí odporu zo strany USA a ďalších západných štátov. Situáciu možno vnímať aj ako súčasť obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. Spoločnosť je označovaná za úzkeho spolupracovníka čínskej vlády. Tieto tvrdenia spoločnosť silne popiera.


USA dalo v máji Huawei na "zoznam subjektov” ktorý prísne obmedzuje akékoľvek obchodovanie amerických spoločností s týmito firmami. Peking v reakcii na to pohrozil vydaním vlastnej čiernej listiny spoločností, ktoré poškodzujú záujmy čínskeho podnikania.