"Zastavte cestu k jadrovej katastrofe!" Merkelová dostala výzvu od vedeckej obce
08 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Nemeckí vedci zaoberajúci sa otázkami mieru vyzvali nemeckú vládu na čele s kancelárkou Angelou Merkelovú, aby vyvinula všetko úsilie k zabráneniu novým pretekom v jadrovom zbrojení, píše Der Spiegel.


Okrem toho žiadali, aby Berlín sprísnil kontrolu vývozu zbraní a zabránil rozpadu vzťahov medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou. Hrozba jadrovej katastrofy podstatne vzrástla. To je dôvod, prečo nemeckí vedci pracujúci na otázkach mieru vyzvali nemeckú vládu, aby zakročila proti týmto pretekom mocností.

"Dohody o odzbrojení medzi jadrovými veľmocami, ktoré sa dosiahli po skončení studenej vojny, sú blokované a plánujú sa nové preteky v zbrojení. Existujúce zmluvy o kontrole zbraní sú ukončené alebo prestávajú platiť. Existuje hrozba, že na svete vypuknú regionálne jadrové krízy," píše sa v dokumente adresovanom nemeckej vláde.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/06/07/od-roku-2022-budeme-musi;et-mat-vsetci-obcianske-preukazy-s-cipom-dovodom-je-ezdravie/

Výzva bola pripravená Medzinárodným centrom pre konverziu v Bonne, Inštitútom Hessenského inštitútu Leibniz. Inštitútom pre mier a bezpečnosť, ďalej Inštitútom pre výskum a bezpečnostnú politiku na univerzite v Hamburgu a Inštitútom pre rozvoj a mier.

Vo svojom prehlásení vedci tiež odporúčajú nemeckej vláde, aby uzavrela novú strategickú alianciu, ktorá by podporila snahu o dosiahnutie mierovej politiky. Okrem toho požadovali, aby nemecká vláda sprísnila kontrolu vývozu zbraní a zabránila rozpadu vzťahov medzi Ruskou federáciou a Severoatlantickou alianciou.

Obavy ako odbornej, tak politickej, ale i laickej verejnosti vyvoláva situácia s nárastom financií na zbrojenie, rozpadom zmlúv o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu a možné ohrozenie predĺženia zmluvy o strategických jadrových zbraniach START III (obe zmluvy boli uzavreté medzi USA a bývalým Sovietskym zväzom).

Podľa mnohých sa pravdepodobnosť rozpútania apokalyptickej jadrovej vojny zvýšila na neúnosnú a strašidelne reálnu úroveň.