Zločiny migrantov sú v Dánsku obrovský problém. Politici sa búria
07 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Dánsky minister spravodlivosti Søren Pape Poulsen z Konzervatívnej ľudovej strany síce priznal, že nedávno vláda prijala opatrenia, ktorých cieľom je zjednodušiť a uľahčiť deportácie, ale dodal, že krajina čelí "veľkému problému" s kriminalitou migrantov.


Vyjadrenia ministra Poulsena reagujú na novo zverejnenú štúdiu, ktorá zistila, že somálski migranti sú najväčšou zahraničnou komunitou v Dánsku, ktorá je odsúdená za násilné trestné činy. V rokoch 2014 až 2018 bolo odsúdených 916 Somálčanov, čo je 3,6-krát vyššia pravdepodobnosť spáchania násilných trestných činov než u dánskych mužov rovnakého veku.

Na rozdiel od mnohých západoeurópskych vládnych politikov sa ich dánski kolegovia nepokúšajú problém zastierať. "Dáta jasne ukazujú, že existuje veľký problém s trestaným cudzincami, ktorý by sme nemali mať v našej spoločnosti," povedal minister spravodlivosti.

Poulsen nedávno pripravil návrh zákona, ktorý by sudcom umožnil vyhostiť tých migrantov, ktorí sa nedostavia na súd. "Posilnili sme pravidlá vyhostenia, aby sme mohli ľahšie vyhnať cudzincov," povedal.

TRAGÉDIA: Mŕtvy muž v areáli kasární bol zavraždený, polícia chytila podozrivého
Pitva predbežne potvrdila, že smrť spôsobila cudzia osoba. Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Novozvolený europoslanec Peter Kofold z populistickej Dánskej ľudovej strany tiež komentoval štatistiky, ktoré ukázali, že somálski migranti boli v predchádzajúcich piatich rokoch odsúdení za 1111 trestných činov.

"Je to tragické a musíme na to reagovať. Musíme to urobiť tak, že pošleme tých ľudí späť domov a nebudeme prijímať nových," povedal Kofod.

V roku 2018 sa dánsky minister pre migráciu Inger Støjberg obrátil priamo na somálskych migrantov v Dánsku a vyzval ich, aby sa vrátili do svojich domovov. "Ak už nepotrebujete našu ochranu vášho života a zdravia a nie ste už ohrození vo vašej domovskej krajine, konkrétne v Somálsku, musíte sa samozrejme vrátiť domov a obnoviť krajinu, z ktorej ste prišli," povedal.

Jednotlivci z dánskej sociálnej liberálnej strany majú podobné názory a tvrdia, že zahraničné zločinci musia opustiť Dánsko. "Problémom však je, že existujú krajiny, do ktorých nemôžeme deportovať ľudí. To platí napríklad pre Somálsko a Sýriu, "uviedol Rod.