Výbuch v Černobyle spôsobil agent CIA. Rusko chystá "alternatívne" spracovanie príbehu
07 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Seriálový hit Černobyľ nie je podľa ohlasov po chuti ruským médiám a recenzentom. Tí obviňujú seriál z manipulácie s pravdou. Televízia NTV navyše chystá vlastnú seriálovú verziu, v ktorej je katastrofa odprezentovaná tak, že ju spôsobila americká tajná služba CIA. Príbeh bude teda založený na jednej z populárnych konšpiračných teórií.


Nebezpečný americký agent CIA sa pod rúškom noci vydáva do prísne stráženého reaktora číslo 4, aby vykonal sabotáž, ktorá navždy zmení osudy tisícov ľudí. Tak by mohla vyzerať odpoveď ruskej televízie NTV na populárnu minisériu z dielne televízie HBO.

"Jedna z teórií hovorí o tom, že Američania infiltrovali Černobyľ. Mnohí historici nepopierajú, že v deň nešťastia bol v elektrárni prítomný cudzí agent, najskôr z americkej CIA," povedal novinárom Alexej Muradov (Chervo, Zmey), ktorého NTV poverila tvorbou nového seriálu. Vina Američanov je nanešťastie jednou z populárnych konšpiračných teórií, ktoré sa týkajú Černobyľu.

Od roku 2022 budeme musieť mať všetci občianske preukazy s čipom. Dôvodom je ezdravie
Kvôli ezdraviu bude mať občianske s čipom celé Slovensko. Aj malé deti Občiansky preukaz bez podoby tváre bude slúžiť ako prístup do elektronickej zdravotnej dokumentácie. Autentifikácia čipom bude od roku 2022 jediným spôsobom, ako sa do danej... Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Podľa denníka The Moscow Times majú ruské médiá všeobecne problém s tým, že dielo o sovietskych hrdinoch (a neschopnom štátnom zriadení) vytvorila a vysiela americká televízia. Rad recenzentov seriál očiernilo, hoci sa v Rusku aj tak stal veľmi obľúbeným u radových divákov. V krajine ho je však možné vidieť len na internete.

Najpopulárnejší ruský denník Komsomolskaya Pravda napísal, že za seriálom stojí aj konkurencia Rosatomu (Federálna agentúra pre atómovú energiu Ruskej federácie) a chcú ním podkopať reputáciu Ruska ako jadrovej veľmoci. Podľa denníka Argumenty a Fakty je zase seriál obyčajnou "karikatúrou pravdy."

"Jediné, čo tam chýba, sú medvede a harmoniky!" Vyhlásil o seriáli Stanislav Natanzon, moderátor televízie Rusko 24. Populárny ľavičiar Anatolij Vasserman, notorický obhajca Sovietskeho zväzu, zase napísal, že "keď sa Anglosasi rozhodnú natočiť niečo z ruskej histórie, je isté, že to nebude mať s pravdou veľa spoločného."