Putin považuje postup USA proti Huaweiu za snahu dostať čínsky koncern z trhu
07 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR

Ruský prezident Vladimir Putin kritizoval postup USA proti koncernu Huawei. Označil ho za pokus dostať čínsku firmu zo svetového trhu.


Niektoré kruhy to "označujú za prvú technologickú vojnu v začínajúcej digitálnej epoche", povedal v piatok Putin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Vraví, že cieľom digitalizácie by  malo byť rozširovanie horizontov pre všetkých, ktorí sú otvorení zmene. "Bohužiaľ, aj v tejto oblasti sa vytvárajú bariéry."

Huawei je druhým najväčším výrobcom smartfónov na svete a popredným poskytovateľom sieťového vybavenia. Spojené štáty umiestnili čínsky koncern v polovici mája na čiernu listinu, čo znamená, že jeho obchodné vzťahy s partnermi v USA podliehajú prísnej kontrole.

Každý, kto chce predávať alebo dodávať techniku čínskej firmy musí získať licenciu. Americké úrady sa obávajú špionáže prostredníctvom Huaweiu a tlačia aj na ostatné západné krajiny, aby nepoužívali techniku koncernu v sieťach novej generácie 5G. Huawei obvinenia odmieta.

Rusko, naopak, uzavrelo s čínskym koncernom dohodu o vybudovaní siete novej generácie 5G. Na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade sa zúčastnil aj čínsky prezident Si Ťin-pching.