Podanie rúk? Ale kdeže! Trump sa už teší na koniec Merkelovej
07 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Na konci osláv 75. výročia operácie Overlord sa v anglickom meste Portsmouth stretli nemecká kancelárka Merkelová a americký prezident Trump na krátkom rokovaní.


Merkelová a Trump si pred pripravenými novinármi nepotriasli rukami a ani sa spoločne nepostavili na tlačovú fotografiu. Nemecká kancelárka tam stojí očividne s pocitom neistoty. Medzitým ju Trump ignoruje podľa všetkých pravidiel diplomatického umenia. Nakoniec sa obaja posadili.

Až donedávna nebolo jasné, či sa stretnutie medzi Merkelovou a Trumpom v Portsmouthe vôbec uskutoční. Vzťah medzi kancelárkou a prezidentom je už dlho na bode mrazu - Merkelová znovu a znovu kritizuje Trumpovu politiku nacionalistického uzavretia trhu.

Nemecká strana uvádza, že ich vzájomný rozhovor trval asi 20 minút, Biely dom hovoril len o desiatich minútach. Obe strany potvrdili, že lídri diskutovali o Líbyi a západnej Afrike. Dohodli sa, že budú pokračovať v rozhovoroch na summite G20 koncom tohto mesiaca v japonskej Osake. Rozhovoru sa zúčastnil aj Trumpov bezpečnostný poradca John Bolton a riaditeľ Úradu pre správu a rozpočet USA Mick Mulvaney.

Desiatky hasičov bojovalo v Londýne s masívnym požiarom, ktorého dym bolo vidieť v celom Londýne (VIDEO)
Obrovský stĺpec dymu dnes stúpal nad Londýn z jednej nemenovanej reštaurácie v centrálnej časti londýnskej zámožnej oblasti Mayfair. Desiatky požiarnikov zápasili s neúprosným ohňom, ktorý zúril na ulici Albemarle Street. Londýnsky hasičský zbor... Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Merkelová minulý týždeň navštívila USA, k stretnutiu s Trumpom vtedy nedošlo. Predniesla tam prejav k absolventom americkej elitnej Harvardskej univerzity. Merkelová sa ostro dištancovala od nacionalistickej a protekcionistickej politiky Trumpa bez toho, aby uviedla jeho meno.

Vzťahy medzi USA a Nemeckom sú od roku 1945 na najnižšom bode.