KRIMI KURIOZITA: Rakúsky súd poslal do väzenia Slováka, ktorý kradol pralinky
07 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Súd v rakúskej spolkovej krajine Burgenland odsúdil na 15 mesiacov nepodmienečne 29-ročného Slováka, ktorý v supermarkete ukradol 18 škatúľ s pralinkami. Výšku trestu ovplyvnila skutočnosť, že je recidivista.


Ku krádeži došlo 15. mája v okrese Neusiedl am See. Slovák na súde priznal svoju vinu a vyhlásil, že chcel týmto spôsobom získať peniaze na drogy. Tvrdil, že je od roku 2008 závislý na metamfetamíne. Sudkyňa sa pozastavila nad tým, že len nedávno bol prepustený z väzby v dolnorakúskom Korneuburgu a mal zakázaný vstup na územie Rakúska.

„Na niečo také neberiete ohľad, ak sa potrebujete rýchlo dostať k peniazom," povedal. Na poznámku sudkyne, že "pralinky predsa dostať aj na Slovensku", reagoval, že v domovskej krajine je už známa firma.

Exekučná amnestia je už skoro za rohom. Poznáme detaily
K návrhu zákona o zastavení niektorých exekúcií neprišli v čase po schválení vládou a po prvom čítaní v parlamente okrem Slovenskej komory exekútorov žiadne oficiálne pripomienky. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana... Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | TASR


Sudkyňa zdôraznila, že pri opakovanom odsúdení sa sadzba trestu zvyšuje o polovicu. Obhajca obžalovaného ziadal uplatnenie zásady „liečba namiesto trestu", keďže ide o drogovo závislého muža, ktorý sa k činu priznal a ukradnutý tovar v približnej hodnote 170 eur vrátil. Prokurátorka priznanie Slováka potvrdila, ale chýba mu "akékoľvek vedomie viny".

Vynesený rozsudok nadobudol právoplatnosť, keďže prokurátorka i obžalovaný sa vzdali možnosti jeho napadnutia.