Čaká sa na príležitosť. India sa chystá ťažiť z americko-čínskej obchodnej vojny
07 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Akékoľvek hospodárske dôsledky prinesie prebiehajúca obchodná vojna medzi USA a Čínou, pre Indiu to bude vždy „príležitosť“. Pokiaľ však ide o nadržiavanie ktorejkoľvek zo súperiacich strán, Nové Dillí sa tohto výberu rozhodne zdržiava.


Novovymenovaný minister zahraničných vecí Indie, Subrahmanyam Jaishankar, ktorý vystúpil na svojom prvom verejnom vystúpení od svojho vymenovania, povedal, že zvyšujúce sa napätie medzi Pekingom a Washingtonom predstavuje pre Indiu veľkú šancu na ekonomický profit.


„Pri každom konflikte existuje príležitosť, rovnako, ako existujú aj riziká,” povedal Jaishankar a dodal, že jeho úlohou bude minimalizovať všetky potenciálne riziká a maximalizovať všetky možné príležitosti. Poznamenal, že takýto prístup nie je ojedinelý a India disponuje silou pre globálnu spoluprácu.


Podanie rúk? Ale kdeže! Trump sa už teší na koniec Merkelovej
Na konci osláv 75. výročia operácie Overlord sa v anglickom meste Portsmouth stretli nemecká kancelárka Merkelová a americký prezident Trump na krátkom rokovaní. Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Roman Suchý

“Dávať si pozor na seba nie je nezlučiteľné s podporou globálneho dobra, alebo podporou globálneho poriadku,” vyjadril sa Jaishankar.


Ak by sa však niekedy mala India rozhodnúť medzi Pekingom a Washingtonom, Jaishankar odmietol odpovedať, ktorú stranu by si India zvolila. V súvislosti s jeho minulými vyjadreniami na túto tému, keď sa ho bývalý riaditeľ CIA David Petraeus spýtal na oddanosť, však Jaishankar už odpovedal: „Iste, vybrali sme si svoju stranu. Ja som si svoju stranu už vybral.“ Následne vyhlásil, že od svojej nezávislosti bola India zvyknutá reagovať na globálne krízy.


Keďže obchodná vojna medzi USA a Čínou zúri v plnom tempe, experti varujú, že obom krajinám by to mohlo spôsobiť oveľa viac škody ako úžitku. Súvisí to najmä s neustále rastúcimi nákladmi podnikov, ktoré sa snažia nájsť si bezpečnejšie miesto kdekoľvek inde vo svete.


Dokument o Schumacherovi sa blíži. Máme sa na čo tešiť!
Celý svet je na nohách. Prvýkrát od osudnej nehody, ku ktorej došlo v roku 2013, uvidíme legendárneho pilota Formuly 1 Michaela Schumachera. Dočkáme sa už tento rok, vďaka dokumentu s názvom Schumacher. Čo presne ale máme očakávať? Čítať ďalej
07 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová

Nedávny prieskum medzi americkými spoločnosťami, ktoré investovali do svojej výroby v Číne, ukázal, že až 40 percent z nich uvažuje o presune svojich aktivít na iné miesta. Iba 6 percent z nich uviedlo, že sa chcú vrátiť späť do USA.


India už bojuje o svoj prospech z rozvíjajúceho sa konfliktu. V apríli americko-indické strategické a partnerské fórum uviedlo, že túto skupinu oslovilo až 200 amerických firiem s výrobnými základňami v Číne, aby prediskutovali možný presun svojich aktivít do Indie.