Pellegrini sa stretol s Putinom a pozval ho na augustové oslavy 75. výročia SNP v Banskej Bystrici
06 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR

„Sme radi, že môžeme s vami prediskutovať hlavné otázky vzájomných vzťahov. Našich občanov spája mnoho priateľských väzieb aj silné putá, ktoré pochádzajú ešte z minulosti, aj s odkazom na predkov v boji proti fašizmu. Slovensko neprepisuje dejiny, vážime si a nespochybňujeme úlohu Červenej armády pri oslobodzovaní počas druhej svetovej vojny,“ povedal slovenský premiér.


„Máme za sebou plodné rokovania s premiérom, ministrami, konštatujeme nárast obchodnej výmeny a dobrú, férovú spoluprácu v oblasti energetiky, keď je Slovensko dobrým partnerom v tranzite plynu, ropy. Verím, že to bude tak aj do budúcnosti,“ uviedol Pellegrini. Vyjadril potešenie aj zo zvýšenej výmeny turistov a zvýšeného záujmu Slovákov o ruštinu.

Putin vyjadril potešenie z toho, že mohol slovenskú delegáciu na čele s Pellegrinim privítať v Petrohrade. „Medzi našimi krajinami sú tradične dobré, priateľské vzťahy, čo sa odzrkadľuje na hospodárskych vzťahoch,“ konštatoval šéf Kremľa, pričom ocenil prácu slovensko-ruskej vládnej komisie, ktorej ďalšie zasadnutie sa má konať v Soči.

Putin uviedol, že považuje Slovensko za dôležitého partnera v ekonomickej sfére. Konštatoval nárast vzájomnej obchodnej výmeny. „Sme radi, že vás tu vidíme a že môžeme prerokovať komplex bilaterálnych vzťahov,“ dodal Putin.

Pellegrini, ktorý do Petrohradu prišiel pri príležitosti účasti na medzinárodnej ekonomickej konferencii, poukázal na úspešný rozvoj „dobrej a otvorenej“ spolupráce s Ruskom v obchode, energetike a vo vzdelávaní. Slovensko je podľa Putina pre Rusko jedným z významných partnerov, s ktorými Moskva udržuje „tradične spoľahlivé a priateľské“ vzťahy.

Slovenský premiér pred odletom do Moskvy vyhlásil, že jednou z tém jeho rozhovorov bude novela ruského zákona o veteránoch, ktorá mala priznať štatút vojnového veterána účastníkom sovietskej invázie do Československa v roku 1968. Návrh komunistov ruská Štátna duma vlani v prvom čítaní zamietla, v parlamente sa však hovorí o jeho novom predložení.

Či dnes Pellegrini o okupácii Československa s Putinom hovoril, ruské médiá neuvádzajú.

Minister zahraničia Lajčák, ktorý Pellegriniho v Rusku sprevádza, o probléme dnes hovoril so svojím ruským partnerom Lavrovom. Šéf ruskej diplomacie mu povedal, že návrh ruského zákona, ktorý by uznal účastníkov invázie za vojnových veteránov, je individuálnou iniciatívou jedného poslanca. Rusko podľa Lavrova svoj postoj k vojenskej okupácii niekdajšieho Československa z roku 1968 nemení.