Komentár Larisy Fedotovej: Prenasledovanie kresťanov sa blíži ku genocíde
06 | 06 | 2019 I Larisa Fedotova (Fond strategickej kultúry)

Ako sa prejavuje spojitosť kolonializmu a náboženstva Západu.


Počas vianočných dní roku 2018, ma Jeho Excelencia pán Jeremy Hunt, minister zahraničných vecí a záležitostí Britského spoločenstva národov, požiadal, aby som vykonal nezávislý prieskum, týkajúci sa prenasledovania kresťanov na celom svete; t.z. zmapoval rozsah a povahu tohto javu; posúdil kvalitu reakcie Ministerstva zahraničných vecí a Britského spoločenstva národov (British Commonwealth) a poskytol návrh a odporúčanie zmien ako v politike, tak v praxi “, píše sa v predbežnej verzii správy, ktorú pripravila komisia pod vedením biskupa Philipa Mountstephena z mesta Truro (grófstvo Cornwall, Anglicko). 


Médiá informovali, že Jeremy Hunt nariadil vypracovanie uvedeného prehľadu koncom decembra 2018 po tom, ako v tlači vypukol škandál o osude kresťanky Asie Bibi z Pakistanu, ktorej sa vyhrážali smrťou, napriek tomu, že ju súd uznal za nevinnú z urážky islamu. Do tej doby, sa žena nachádzala v cele smrti deviaty (!) rok. 


Kto je Asia Bibi? Je to negramotná žena z chudobnej rodiny nádenníkov, matka piatich detí a katolíčka. Na jej príklade môžme vidieť, čo znamená „zákon o rúhaní“, ktorý platí v Pakistane a v mnohých ďalších krajinách, v ktorých vládne islam. V júni 2009, počas prác na zbere ovocia v dedine Ittan Wali (okres Sheikhupura, provincia Pandžáb), sa Asia napila vody z „moslimskej studne“. Miestne ženy sa vzbúrili a vyhlásili, že došlo k „znesväteniu vody“. To postačilo na to, aby ženu obvinili z rúhania, udelili jej pokutu vo výške 1 100 dolárov a odsúdili ju na trest smrti obesením. 


Rozsudok nebol vykonaný a Asia Bibi strávila viac ako deväť rokov na samotke. Nemecko a Francúzsko jej ponúkli azyl, ale jej rodina si vybrala Kanadu, kam sa vydala ihneď po vynesení oslobodzujúceho rozsudku a prepustení Asie. 


Správa biskupa Philipa Mountstephena zachytáva fakty masových vrážd kresťanov v Afrike. Mimoriadna pozornosť je venovaná Nigérii: „V roku 2018 bolo v Nigérii zabitých oveľa viac kresťanov, ako kdekoľvek inde na svete; v Nigérii bolo zabitých 3 731 ľudí zo 4 136: 90% z celkového počtu. Najväčšia hrozba pre kresťanov za sledované obdobie pochádzala od džihádistickej skupiny bojovníkov (v Rusku sú zakázaný) "Boko Haram" "


Uvádzajú sa údaje o prenasledovaní kresťanov na Blízkom východe. Do roku 2003 žilo v Iraku 1,5 milióna kresťanov, v súčasnosti je ich tam menej ako 120 tisíc. "Pred sto rokmi, tvorili kresťania 20 percent obyvateľov regiónu, ako sa uvádza v správe - teraz predstavujú menej ako 4 percentá". Hlavným dôvodom tejto situácie sú udalosti „arabskej jari“, ktoré sú v britskej správe pomenované „povstaniami roku 2011 a pádom starých diktatúr“, čo viedlo k „náboženskému extrémizmu, ktorý výrazne zvýšil tlak na kresťanov a ich prenasledovanie v Egypte, Sýrii, Iraku a Líbyi“.


V správe sa zmieňujú aj moslimské postsovietske republiky (Azerbajdžan a stredná Ázia). Poukazuje sa na to, že pravoslávni i katolíci sa tu "cítia bezpečne, a to vďaka vplyvu Ruska". Pravdepodobne sú prenasledovaniu vystavení prívrženci protestantských siekt. Zároveň sa nič nehovorí o Ukrajine, kde so súhlasom vládnych orgánov veriacim Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu násilne odoberajú chrámy.


V správe je značná pozornosť venovaná krajinám, ktoré tak či onak nie sú pod vplyvom politiky Západu. Jedná sa o KĽDR, Čínu, Kubu, Venezuelu, Nikaraguu, Bolíviu. 


Myslím si, že by sme nemali myslieť na kolonializmus, keď hovoríme o náboženstve, ktoré je akosi spojené s koloniálnymi mocnosťami “, hovorí Jeremy Hunt. Bez ohľadu na to, čo tvrdí britský minister, v tých krajinách Ázie a Afriky, ktoré prežili éru kolonializmu a kde kresťania čelia najväčšiemu prenasledovaniu, sa práve toto spojenie zakorenilo v povedomí obyvateľstva. Mimochodom, Nigéria, kde minulý rok bolo zabitých „oveľa viac kresťanov, ako kdekoľvek inde na svete“, je bývalou britskou kolóniou.


Súčasne, kresťania, ktorí sú vystavení prenasledovaniu, - "patria k jedným z najchudobnejších ľudí na svete". Napríklad v Indii prijímajú kresťanstvo hlavne členovia kasty nedotknuteľných, ktorí dúfajú, že takýmto spôsobom zmenia svoj osud, čím sa vymania z kruhu kastových obmedzení.


Biskup Philip sa až tak nemýlil, keď hovoril, že "britská vláda jednoducho prespala prenasledovanie kresťanov", hoci "táto správa, ako aj nedávne útoky na kostoly na Srí Lanke prebudili všetkých a spôsobili neuveriteľný šok".


V niektorých regiónoch sa miera prenasledovania kresťanov svojím rozsahom a charakterom priblížila až k úrovni, ktorá podľa klasifikácie OSN zodpovedá medzinárodnej definícii genocídy“, hovorí sa v predbežnej verzii správy biskupa Philipa Mountstephena. Úplné znenie tohto dokumentu bude uverejné v lete 2019.