„Dobývať a deliť“: Interaktívna mapa dokumentuje 52-ročnú okupáciu Palestíny Izraelom
06 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Pri príležitosti 52. výročia teritoriálnej invázie Izraela do Západného brehu predstavila mimovládna organizácia pre ľudské práva B’Tselem novú interaktívnu mapu, ktorá tvorivo ilustruje desaťročia histórie tejto tolerovanej okupácie.


Organizácia hovorí, že ich nový projekt „sleduje, ako sa rezolúcie vlády, vojenských rád a štátneho plánovania“ spojili, aby vytvorili stále sa rozširujúci systém osád a vojenských kontrolných stanovísk, ktoré pomáhajú izraelským orgánom „podporovať [ich] záujmy na úkor všeobecného práva Palestínčanov”. Projekt bol vytvorený v spolupráci s nezávislou výskumnou agentúrou Forenznej architektúry, spustený bol tento týždeň v stredu.



Prehľadná webová stránka projektu dokumentuje nielen hranice expanzie Izraela na Západný breh, východného Jeruzalema či pásma Gazy, ale tiež poukazuje na rôzne špecifické detaily z uzavretých oblastí vojenských zón, kde orgány zakazujú rybolov. Mapa tiež zdôrazňuje dôležité udalosti v histórii okupácie.


Tvorcovia projektu sa domnievajú, že pomocou interaktívnej mapy dokážu netradičnou vizuálnou demonštráciou prerozprávať všetko to, čo nazvali izraelskou stratégiou „dobývať a deliť “. Mapa sa snaží veľmi jednoducho a zrozumiteľne ukázať, ako boli postupne použité geografické posuny hraníc Izraela na izoláciu a kontrolu palestínskeho obyvateľstva.


Izrael si palestínsky priestor podmanil tým, že ho rozdelil na vhodne využiteľné kúsky samostatných území, ktoré dokáže ľahšie ovládať a utláčať,“ napísal výkonný riaditeľ B'Tselem Hagai El-Ad.


Tel Aviv odmieta nazývať jeho “akvizície pôdy" ako súčasť okupácie a tvrdí, že na toto územie má právo. V marci sa Spojené štáty stali prvou krajinou na svete, ktorá uznala rozrastajúce sa nároky Izraela na inú spornú oblasť - Golanské výšiny.


Hlavný denník k tejto téme priniesol informácie 3. júna 2019.

Pompeo pripustil pochybnosti o Trumpovom „riešení storočia“ pre Blízky východ
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne pripustil pochybnosti o mierovom pláne USA pre Blízky východ. Mnohí sa však domnievajú, že môže zlyhať. Palestína už odmietla „dohodu storočia“ a získala si za to skepsu zo strany... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Výročie okupácie prichádza tesne pred odhalením dlho očakávaného a už aj veľmi kritizovaného izraelsko-palestínskeho mierového plánu z dielne Bieleho domu. Kým Trump nazval plán „dohodou storočia“, palestínske úrady ho už odmietli a tvrdia, že mierový plán je príliš jednostranne výhodný pre Izrael.