Čo to tí komunisti stvárajú? Novinárov chcú voliť a kontrolovať ako poslancov či prezidenta
06 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Myslím to úplne vážne, najmä vo verejnoprávnych médiách, tie budú prvé, povedal predseda KSČM Vojtěch Filip. Detaily návrhu zatiaľ spísané nemá.


Novinári by mali byť podľa predsedu KSČM Vojtěcha Filipa volení a mali by, rovnako ako poslanci alebo starostovia, podávať majetkové priznania. Cez leto sa chystá pripraviť zákon, ktorý by tieto zmeny v Česku zaviedol. Zástupcovia ďalších strán podobné úvahy skôr odmietli.


"Mediokracia víťazí nad demokraciou. Potom budeme musieť siahnuť k tomu, že kto bude chcieť byť novinár, bude musieť byť zvolený. Každé štyri roky sa bude musieť podvoliť voľbe," povedal Filip. Funkciu by mali novinári istú na štyri roky, potom by museli svoju prácu pred voličmi obhajovať.


Filip opakovane potvrdil, že návrh myslí vážne. "Nemyslím to ironicky. Myslím to úplne vážne, najmä vo verejnoprávnych médiách. Tie budú prvé," povedal.

Majetkové priznania by mali novinári verejnoprávnych médií, teda Českej televízie a Českého rozhlasu, zverejňovať už teraz, povedal šéf KSČM. Prehľad o platoch novinárov v týchto médiách je podľa neho dôležitý, keďže za ich služby ľudia platia koncesionárske poplatky. Považuje to za dôležitejšiu zmenu než zavedenie samotnej voľby novinárov.

Rusko úspešne otestovalo novú raketu na "obranu pred Západom"!
Rusko úspešne odštartovalo nový systém pokročilej protiraketovej obrany, ktorý je schopný "odrážať údery Západu". Informácie priniesol Daily Mirror. Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Pirátsky poslanec Tomáš Martínek si takýto postup v médiách nevie predstaviť, voľbu novinárov označil za nezmysel. Pripomenul ale návrh Pirátov na rozšírenie kompetencií Najvyššieho kontrolného úradu na kompletné hospodárenie verejnoprávnych médií.

Poslanec Petr Dolínek aj Expredseda Starostov Petr Gazdík návrh striktne odmietli. Podpredseda poslaneckého klubu hnutia ÁNO Josef Hájek by teraz takú zmenu neodmietol ani neodsúhlasil. Na to, aby sa rozhodol, by potreboval viac informácií.