Šanca na vojnu s Iránom je tu vždy. Trump je na to pripravený
05 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Vojna medzi USA a Iránom je vždy možná, vyjadril sa prezident Donald Trump v rozhovore s Piersom Morganom. Zdôraznil však, že nehľadá ozbrojený konflikt s Teheránom.


Morgan na Trumpa tlačil otázkou o rastúcom napätí s Iránom a pravdepodobnosti vojny. Trump v diskusii napokon pripustil, že nič nemožno vylúčiť. "Vždy existuje šanca. Či chceme, alebo nie. Vždy však existuje šanca," povedal Trump.


Trump však trval na tom, že s Iránom bude ”radšej rokovať“, ale že podnikne všetky potrebné kroky na to, aby zabránil Teheránu získať jadrové zbrane. „Nemôžeme dovoliť Iránu vlastniť jadrové zbrane a to je zásadná vec. Viem veľa o jadrových zbraniach. Naštudoval som si to a stále to študujem.“


Hovoril tiež o „obrovskej zodpovednosti“ za to, že má v kompetencii použitie amerického jadrového arzenálu USA, ale uistil Morgana, že jeho najväčšou zodpovednosťou je byť „pripravený použiť ho“.


Trump rozhovor poskytol v posledný deň štátnej návštevy v Spojenom kráľovstve. Po jednostrannom odstúpení USA od prelomovej jadrovej dohody z roku 2015 (známej aj ako JCPOA) sa Trump snaží získavať si britských a ďalších európskych spojencov vo svojej politike sankcií proti Iránu.


Napätie medzi USA a Iránom sa neustále stupňuje, pričom Washington posilnil svoju vojenskú silu na Blízkom východe ako „varovanie“ pre Teherán. Irán obviňuje Spojené štáty z toho, že zvyšuje napätie v regióne a plánuje vojenský zásah v oblasti. USA zas obvinili Irán za to, že údajne sabotoval niekoľko ropných tankerov na arabskom pobreží, ale neposkytli žiadne dôkazy na podporu týchto svojich tvrdení.


Teherán tieto obvinenia rozhodne odmieta a varuje, že je pripravený brániť sa pred americkou vojenskou agresiou. Dodali tiež, že sú pripravení rokovať s USA, ale prirovnali to k „rokovaniu s diablom“ a neveria, že to prinesie konkrétne výsledky.