Rusko úspešne otestovalo novú raketu na "obranu pred Západom"!
05 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Rusko úspešne odštartovalo nový systém pokročilej protiraketovej obrany, ktorý je schopný "odrážať údery Západu". Informácie priniesol Daily Mirror.


Kremeľ odmietol spresniť, o aký druh rakety ide. Má ísť o smrtiacu protiraketovú strelu PRS-1M, ktorá hrá kľúčovú úlohu v ochrane Moskvy a ďalších strategických zariadení v regióne pred potenciálnym dopadom rakiet.

Na videu zverejnenom ruskými médiami bolo možné sledovať proces prípravy na štart z testovacieho miesta Sary-Sagan v Kazachstane. Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že vypustenie strely bolo úspešné. "Nový systém protiraketovej obrany po sérii testov spoľahlivo potvrdil stanovené vlastnosti a úspešne dokončil úlohu, zasiahol konvenčný cieľ s danou presnosťou," uviedol rezort.

Grécko chce diskutovať o vojnových reparáciach s Nemeckom. Ide o stovky miliárd eur
Grécka ľavicová vláda vyzvala Nemecko, aby znova začalo diskutovať o vyplatení reparácií za škody spôsobené nemeckými vojakmi počas prvej a druhej svetovej vojny. Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | TASR


Podľa niektorých informácií je raketaumiestnená na bojovej pozícii ako súčasť vzdušne-kozmických síl a je určená na ochranu pred útokmi zo vzdušného a kozmického priestoru. Nová raketa je vývojom staršej verzie 53T6, ktorá mohla "lietať niekoľkokrát rýchlejšie ako guľka a behom niekoľkých sekúnd získala rýchlosť viac ako 3 km/s, čím je najrýchlejšou raketou na svete".

Rýchlosť modernizovanej verzie sa blíži ku 4km/s. Nová raketa zároveň zvýšila zónu stretu vo výške a doletu o 150%. Raketu možno tiež osadiť jadrovou hlavicou s kalibrom niekoľkých kiloton.