RADÍME: O výške a zastavení exekučných zrážok z dôchodku informuje exekútor
05 | 06 | 2019 I TASR

Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne sa často stretáva s otázkami dôchodcov, či už majú zastavenú exekučnú zrážku z dôchodku, resp. prečo a v akej výške majú nariadenú exekučnú zrážku, keď si nie sú vedomí žiadnych dlhov. 


"Opätovne dôchodcov upozorňujeme, že s takýmito otázkami sa musia obrátiť na konkrétneho exekútora, prípadne exekučný úrad alebo súd, ktorý zrážku nariadil. Sociálna poisťovňa je totiž povinná zrážku z dôchodku začať vykonávať a aj ju ukončiť až po doručení písomného uznesenia o nariadení exekúcie alebo príkazu na začatie exekúcie, resp. po doručení písomnosti o ukončení zrážok. Nevieme ovplyvniť skutočnosť, kedy takúto písomnosť z exekučného úradu dostane a stáva sa, že dôchodcovia argumentujú tým, že exekútor mal písomnosť o zastavení zrážok už poslať, ale k tomuto kroku reálne nedošlo a žiadna písomnosť nie je v Sociálnej poisťovni zaevidovaná," uviedol Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Babiš odpovedá protestujúcim: Je pekne, tak ľudia chodia na koncerty
Demonštrácie nie sú príjemné, priznal portálu Novinky.cz český premiér Andrej Babiš ešte počas veľkého utorkového protestu proti nemu v Prahe. Babiš zároveň povedal, že nevidí dôvod, prečo by ich sledoval. Ľudia podľa neho chodia na Václavské... Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | TASR


O výkone exekučných zrážok z dôchodku sama nerozhoduje, len si plní povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona ako platiteľovi dôchodku. Sumy zrazené z dôchodku musí Sociálna poisťovňa poukázať oprávnenému alebo súdnemu exekútorovi. Sociálna poisťovňa vykonáva zrážky nielen do výšky pohľadávky, ale aj do výšky jej príslušenstva a náhrady trov exekučného konania.

Zároveň platí, že Sociálna poisťovňa zasiela poberateľovi dôchodku písomné oznámenie o zrážke aj s dátumom, od ktorého dostane dôchodok prvýkrát vyplatený v nižšej sume. Sociálna poisťovňa ho tiež informuje o výške zrážky, o ukončení zrážok a vždy aj vtedy, keď sa jej suma zmení.

Počet dôchodcov s exekučnou zrážkou predstavoval k 30. aprílu 2019 spolu 35.593. Pri medziročnom porovnaní ide o pokles o necelých tisíc zrážok – k 30. 4. 2018 bolo dôchodcov s exekučnou zrážkou 36.580.