Nebol to zrovna "povznášajúci pocit". Zranená žena rotovala na lane pod vrtuľníkom (VIDEO)
05 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Sedemdesiatročná žena si udrela si hlavu po páde v Piestewa Peak vo Phoenixe, štát Arizona. Vzhľadom k veľkej horúčave a ťažko dostupnému terénu sa záchranári rozhodli, že najlepšou možnosťou záchrany bude letecká doprava vrtuľníkom. Záchranná akcia sa však zvrtla a nastal chaos.


Krátko po vzlete vrtuľníka aj s pacientkou, ktorá bola zavesená na nosidlách pod vrtuľníkom, sa o slovo prihlásil vzdušný vír. Ten bol spôsobený turbulenciou z vrtule a spôsobil totálne nekontrolovateľné otáčanie sa nosidiel aj s pacientkou. Pri poranení hlavy je to asi to posledné, čo pacient potrebuje. Čo sa ďalej dialo si môžete pozrieť nižšie v priloženom videu.



Napriek tomu, že záchranári používali aj ďalšie lano, aby zabránili rotácii, zdravotnícke nosidlá s pacientkou nedokázali zastaviť ihneď. Ešte nejaký čas sa pacientka na podvesnom lane prudko otáčala, pretože sa pretrhlo práve zabezpečovacie lano.


Záchranári boli nakoniec schopní vytiahnuť rotujúci podvozok až k helikoptére, čo záchranárom umožnilo stabilizovať zranenú ženu. Potom mohli potvrdiť, že je v poriadku.


Ďalšie kšefty na obzore? Ministerstvo obrany ide nakúpiť vozidlá za stovky miliónov eur
Ministerstvo obrany SR vyhlásilo tender na nákup viacúčelových taktických vozidiel 4x4 pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Pôjde o nákup 424 vozidiel za maximálnu sumu 321 miliónov eur bez DPH. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany... Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | TASR

Počas utorkovej tlačovej konferencie záchranka informovala, že tento fenomén je síce nezvyčajný, ale nie bezprecedentný. “Niekedy sa to stane v kaňone, kde sa silný prúd vzduchu odráža priamo na nás,” povedal hlavný pilot Paul Apolinar. „Nie je to niečo, čo by sa stávalo nejak často, ale niekedy sa to deje. A keď sa tak stane, sme vyškolení, aby sme sa to zvládli.“


Úrady potvrdili, že zranená žena netrpí žiadnymi dôsledkami z nepríjemného točenia sa, teda okrem drobných závratov a nevoľností, ktoré sú pravdepodobne dôsledkom úrazu hlavy.