Grécko chce diskutovať o vojnových reparáciach s Nemeckom. Ide o stovky miliárd eur
05 | 06 | 2019 I TASR

Grécka ľavicová vláda vyzvala Nemecko, aby znova začalo diskutovať o vyplatení reparácií za škody spôsobené nemeckými vojakmi počas prvej a druhej svetovej vojny.


Výzva ministerstva zahraničných vecí v Aténach prichádza mesiac pred predčasnými parlamentnými voľbami, v ktorých sa očakáva porážka vlády premiéra Alexisa Tsiprasa. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Novú požiadavku Grécka na splatenie vojnových reparácii však Nemecko odmieta s tým, že túto otázku považuje za dávno uzavretú.

"Môžem zopakovať... že po 70 rokoch od skončenia vojny a vyše 25 rokoch od podpísania Zmluvy o konečnom usporiadaní vo vzťahu k Nemecku je otázka reparácií právne aj politicky vyriešená," uviedol na margo spomínanej výzvy hovorca ministerstva zahraničných vecí v Berlíne.

Grécky parlamentný výbor vlani rozhodol, že Nemecko dlhuje Grécku najmenej 270 miliárd eur za škody a drancovanie spôsobené nemeckými vojakmi počas prvej svetovej vojny, ako aj za krutosti a vynútenú pôžičku počas nacistickej okupácie v rokoch 1941-44.

DEŇ D: Spojením síl dobra sa dá poraziť zlo, vraví historik
Je potrebné si pripomínať, že spojením síl dobra sa dá poraziť zlo. Bez poznania minulosti sa však nevyvarujeme chýb, ktoré urobili naši predkovia. V súvislosti s oslavami 75. výročia vylodenia v Normandii to pre TASR povedal historik a zástupca... Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | TASR


Požiadavku na splatenie reparácií odhlasoval v apríli aj grécky parlament prostredníctvom uznesenia.

Otázku reparácií, ktoré Grécko požaduje od Nemecka, od roku 2015 sľuboval vyriešiť aj premiér Tsipras. Ten sa v súčasnosti snaží o oživenie podpory svojej strany po tom, ako v priebehu uplynulých dvoch týždňov utrpela straty vo voľbách do Európskeho parlamentu i regionálnych voľbách. Parlamentné voľby sú v Grécku naplánované na 7. júla.