Bolo to jej konečné rozhodnutie. 17-ročné dievča podstúpilo "eutanáziu" vo svojej obývačke
05 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Minulú nedeľu, vo veku sedemnástich rokov, zomrela Holanďanka Noa Pothovenová, ktorá chcela podstúpiť dobrovoľnú eutanáziu. Tú jej však odmietli poskytnúť. Následne sa vyhladovala a dehydrovala až na druhý svet.


Dievča sa rozhodla z tohto sveta odísť, pretože trpela depresiami a posttraumatickými stavmi spôsobené znásilnením. O svojom rozhodnutí ešte pred smrťou informovala na Instagrame a poprosila všetkých, aby sa jej to nesnažili vyhovoriť.

Sedemnásťročná Noa bola ako malá znásilnená a podľa svojich slov sa necítila na to, aby zvládala každodenný život. Holanďanka zomrela na nemocničnom lôžku vo svojej obývačke. O všetkom vopred informovala priateľov.

"Možno vám to príde ako prekvapujúce, keď sem umiestňujem fotku z mojej hospitalizácie. Ale môj plán nevzišiel len tak z niečoho. Nebol to impulz, vedela som to už dlho," napísala. Potom pokračovala ďalej. "Prejdime rovno k veci. V priebehu maximálne nasledujúcich desiatich dní zomriem. Po rokoch boja som vyčerpaná. Po mnohých zvažovaniach a rozhodnutiach som sa rozhodla, že z tohto sveta odídem, pretože prežívanie je neznesiteľné," napísala. Z týchto slov behá mráz po chrbte.

Kryla polícia roky Vadalu? Všetko nasvedčuje tomu, že o ňom vedela od roku 2013
Rozsiahla kontrola starých spisov a komunikácie s Talianmi našla pochybenia a dokonca aj možný trestný čin. Televízii Markíza to potvrdilo policajné prezídium. Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Holanďanka sa dlhodobo liečila s radou psychických chorôb. Napísala knihu o tom, ako by mali maloleté deti postupovať, keď sa cítia ako ona. Vo svojej správe ešte záverom poprosila svojich sledovateľov, ktorí by sa jej snažili čin vyhovoriť, aby to nerobili. "Nepíšte mi prosím, že to nie je dobre. Je to moje rozhodnutie a je konečné. Láska v tomto prípade znamená nechať ma ísť," dodala.

Podľa holandských zákonov je v krajine eutanázia legálna. Sprevádzajú ju ale veľmi prísne pravidlá, ktoré sa týkajú nielen tých, ktorí chcú dobrovoľne zomrieť, ale aj kliník, ktoré úkon vykonávajú. Niektoré z nich sú často kritizované, že vykonané úkony neevidujú. Aj napriek tomu tam v roku 2017 oficiálne ukončilo eutanáziou život 6.585 ľudí.